Cukorbetegség lehet a koronavírus egyik szövődménye

Egészségeseknél is diabéteszt okozhat a fertőzés

Megdöbbentőnek tűnhet, de a kutatók kimutatták, hogy az új koronavírus egészséges embereknél is cukorbetegség kialakulását eredményezheti. Kiderült, milyen hatásai vannak, ha összecsap a Covid-19 és a diabétesz.

Ma már sajnos nem újdonság, hogy a koronavírus mennyire veszélyes lehet. A halált okozó vírus különösen nagy kockázatot jelent az idős emberekre nézve és azokra, akik már küzdenek valamilyen betegséggel. Így például magas vérnyomással, diabétesszel vagy szívproblémákkal.

Sajnos, ez azonban még nem minden. A kutatók a közelmúltban, számos összegyűlt adat alapján fedezték fel, hogy nem kevés koronavírussal fertőzött páciens cukorbeteggé válik. A Covid-19 vírus újnak számít, ezért szinte naponta okozhat meglepetést – s ezért nehéz az ellene alkalmazható vakcina feltalálása is.

Fotó: 123rf.com

A londoni King’s College új tanulmánya egy nagyszabású vizsgálatot követően állítja: a koronavírus Covid-19-et kiváltó új változata képes cukorbetegséget előidézni egészséges embereknél. Azoknál pedig, akik már diabéteszben szenvednek, súlyos szövődményekkel járhat. A mechanizmus azonban, amellyel a koronavírus befolyásolja az anyagcserét, egyelőre nem világos.

A cukorbetegség napjainkban az egyik leggyakoribb a krónikus betegségek közül. A kutatók most fedezték fel, hogy ha a diabétesz és a koronavírus „összecsap” – ami kikerülhetetlen -, annak komoly következményei lehetnek. Egyelőre az sem biztos, hogy vajon ezekben az esetekben klasszikus 1-es, 2-es, esetleg mindkettő a diabétesz típusa a cukorbetegség akut megnyilvánulásánál.

Ennek kivizsgálása céljából alakult meg a CoviDiab Registry elnevezésű nemzetközi kutatási projekt, mely globális nyilvántartás létrehozását jelentette be. Ezzel nyomon követhetőek a Covid-19 azon esetei, amelyekben a páciens cukorbeteggé válik. A cél megérteni a koronavírusban szenvedő betegeknél jelentkező diabétesz mértékét és tulajdonságait, de ki szeretnék dolgozni a betegek kezelésére, illetve megfigyelésére szolgáló legjobb módszereket is. A szakemberek szerint a koronavírus miatt elhunyt páciensek 20-30 százaléka cukorbetegséggel is küzdött.

Foto: 123rf.com

Újra megfigyelték a Covid-19-ben szenvedő betegeknél azt is, milyen atipikus metabolikus szövődmények jellemzők az újonnan kialakuló diabétesz és a már régóta fennálló cukorbetegség esetén, beleértve az életveszélyeseket is. Azt azonban most sem tudják, miként van hatással a diabéteszre a SARS-Cov-2, azaz a COVID-19-et kiváltó vírus. Korábbi kutatások során kiderült, hogy a vírus emberi sejtekbe jutását lehetővé tevő ACE-2, a SARS-Cov-2-hez kötődő fehérje nem csupán a tüdőben van jelen. Megtalálható a glükózmetabolizmusban részt vevő szervekben és szövetekben is, a hasnyálmirigyben, zsírszövetben – így a májban és a vesében – valamint a vékonybélben.

A kutatók feltételezése szerint a vírus ezen szövetekbe belépve többszörös és összetett diszfunkciókat okozhat a glükóz metabolizmusában. A vírusfertőzések pedig kiválthatják az 1-es típusú diabéteszt. Az új nyilvántartás segítségével a szakemberek koncentrálhatnak a rutinszerűen begyűjtött klinikai adatokra, amelyek segítenek a kutatóknak megvizsgálni az inzulin szekréciós kapacitását, emellett az inzulinrezisztenciát és az autoimmun ellenanyagok állapotát – annak megértéséhez, hogyan alakulhat ki cukorbetegség a koronavírussal összefüggésben.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.