COVID – Rengeteg halott lesz, ha nem ezt tesszük!

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) fontos vigyelmeztetéseket fogalmazott meg azért, hogy a COVID negyedik hullámnak ne legyen rengeteg halottja…

A MOK szerint van valami súlyosan disszonáns abban, hogy az egészségügyben „valaki otthonától távolra vezényelve, megkérdőjelezhető körülmények között elhelyezve napi 12-24 órákat megfeszítve dolgozik a betegek ellátásán, miközben mások korlátozásoktól mentesen járnak tömegesen szórakozni, kikapcsolódni – potenciálisan fertőzni és megfertőződni”.

A MOK szerdai, kétségbeesett hangvételű közleményében azt írta, nem a taps, a beküldött pizza hiányzik nekik. Lehet újra és újra áldozatot kérni az egészségügytől, annak dolgozóitól. Lehet harmadszor, negyedszer is, mert nekik tényleg ez a dolguk, de nem érzik úgy, hogy megbecsülik a munkájukat – számol be a Forbes.

A kamara azért fogalmazta meg figyelmeztetéseit, mert a hivatalos adatok szerint meredeken emelkednek a covid-számok Magyarországon, egyre inkább tombol a járvány.  A mai adatokra hivatkozva azt írták:

napi 178 halott, az heti ezer – egy falunyi – akkor, ha a számuk nem emelkedik tovább. De fog.

Óriási a terhelés

Már most nagy terhelés alatt van a mentőszolgálat és a felvevő kórházak. Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a covid-ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve, írták. Az intenzív osztályok (ITO-k) – noha itt is újra újabb és újabb részelegeket nyitnak – telítődnek. És ez nem meglepetés: látható volt a környező országokban az esetszámok drámai növekedése, de itthon a jól induló, ám lelassuló oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés.

Az ITO-k pedig egy ponton túl racionálisan nem bővíthetőek tovább. Hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megbetegedtek és meghaltak és kiégtek és leléptek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia.

A kamara szerint „a most kijött miniszteri rendelet 20 intenzív ágyra 1 szakorvost (őszintén reméljük, aneszt-ito szakorvost), egy orvost (bármilyet?!) és 5 nővért ír elő minimumfeltételként. Az utasítás a nővérektől elvárt tudást sem részletezi, emellett szemérmesen hallgat a szükséges gyógytornászokról, fizioterapeutákról, a sokszor túlsúlyos betegek mozgatásához, forgatásához szükséges további személyzetről. 4 betegre egy nővér – négyágyas szoba esetén 1 nővér/szoba. Kisebb szobák esetén nem jut nővér mindenhova.”

Mindez a szakmai standardok, előírások súlyos felhígítását jelenti, valódi intenzív ápolás helyett megfeszített rohanást. A szakma véleménye szerint pedig a magas halálozás nem a gépek, nem az orvosok, hanem a nővérek, szakdolgozók hiányával magyarázható.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Le kell lassítani a betegek számának növekedését

A kamara úgy látja, az egész küzdelemből szinte semmi nem hallatszik ki az egészségügy falain kívülre. Ennek megfelelően az emberek nem is nagyon vesznek tudomást a járványról, a napokban még maszk nélkül jártak meccsekre, koncertekre, pártgyűlésekre, töretlenül és minden korlátozás nélkül látogathatóak az éttermek és szórakozóhelyek.

Mindennek a súlyát nem ők, hanem az egészségügyben dolgozók érzik az egyre nagyobb fizikai – lelki terhelés miatt.

Enélkül a járvány végére az eddig is sok sebből vérző közellátás tönkremegy.  Addig is mindenkit el fogunk látni ahogy erőnkből és tudásunkból telik – de egy bizonyos szint felett már csak háborús körülményekre emlékeztető, erősen kompromisszumos módon.

Ha a magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat, ha ki akarja mutatni megbecsülését az érte küzdő hősök iránt, akkor

  • rendezzék az ügyeleti díjazást
  • emeljék meg érdemben a szakdolgozói béreket
  • kezdjék meg az egészségügy problémáinak érdemi kezelését
  • de legfőképpen: lassítsuk le együtt a betegek számának növekedését, a kórházak elözönlését, különben nagyon szomorú karácsonya lesz rengeteg családnak!

Ehhez

  • legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben (bevásárlóközpontok, boltok, mozik, színházak, stb.) szüntessék be a tömegrendezvényeket, ne csak a szakmai orvoskongresszusokat,
  • kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele hat hónapon belül) vagy friss negatív PCR teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik),
  • támogassák a távmunkát, home-office-t,
  • és egyénileg távolságtartás, kézmosás.

Most megtalálták – Ez a gén duplázza a Covid miatti halálozás esélyét

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.