COVID – Rákos megbetegedést okozhat az egyik szövődmény

Európában lakosságarányosan Magyarországon halnak meg a legtöbben rosszindulatú tüdődaganat következtében. Az utóbbi időben egyre több szakértő kutatja azt a jelenséget, hogy a Covid-19 szövődményeként tüdőfibrózisban szenvedő betegek körében megnövekedett a tüdőrák kockázata. Az elváltozás szűrésére az alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálat a legalkalmasabb.

Évente több, mint 10 ezer magyarnál diagnosztizálnak rosszindulatú tüdődaganatot, 2018-ban közel 6 ezer férfinál és több mint 4 ezer nőnél mutatták ki a súlyos betegséget. Sajnos a betegek többsége (évente 8000-8500 fő) életét veszti, ezzel Európában Magyarország áll a tüdőrák okozta halálozási statisztikák élén – számol be a Napi.hu.

A tüdőrák legfontosabb kockázati tényezője a dohányzás, ugyanakkor a betegségben szenvedők negyede soha nem cigarettázott. Sajnos a beltéri radon, az azbeszt, az egyébként előforduló tüdőbetegségek, így a COPD, a fibrózis, a tüdőgyulladás szintén elősegíthetik rosszindulatú daganat kialakulását.

Fotó: 123rf.com

Az utóbbi időben egyre több szakértő kutatja azt a jelenséget, hogy a Covid-19 szövődményeként tüdőfibrózisban szenvedő betegek körében szintén megnövekedett a tüdőrák kockázata. Ez pedig a világjárvány nyomán milliókat érinthet, és ahhoz vezet, hogy a tüdőrákban szenvedők között egyre nagyobb lesz a nem dohányzók aránya. A betegség előfordulása is egyre gyakoribbá válik, és a tüdőrák következtében elhunytak száma is növekedni fog.

A tüdőrák szűrése az életet jelentheti

A rosszindulatú daganatos betegségek korai, áttét kialakulása előtti felismerése és az időben megkezdett kezelés életmentő lehet, ez az állítás a rosszindulatú tüdődaganatokra még inkább érvényes. A kis kiterjedésű daganatok sebészeti kezelésével a tüdőrákos betegek öt évet meghaladó túlélési esélyei jelentősen megnövekednek. Az alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálatok szerepe ebben hatalmas. Egy amerikai felmérés eredményei szerint 20 százalékkal csökkent a tüdődaganatban elhunytak aránya csak annak köszönhetően, hogy a rizikócsoportba tartozó pácienseket legalább egyszer alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálattal szűrték, ez a leghatékonyabb módszer a tüdőrák szűrésére.

“Az alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálatok igen részletes képet nyújtanak a tüdő állapotáról. A modern szoftverek segítségével a tapasztalt radiológusok akár pár milliméter nagyságú elváltozást is képesek felfedezni a tüdőben, ezek sebészeti kezelése pedig hatékonyan megoldható. Ennek tükrében a tüdőrákszűrő vizsgálatok szerepe felértékelődik” – fejtette ki Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója.

A klasszikus mellkas röntgenvizsgálat az eseteket nagy részében nem ad megfelelő képet az elváltozások biztos felismeréséhez.

“Egy alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálat sugárterhelése nem több, mint amennyi háttérsugárzás éri a szervezetet egy tengerentúli repülőút alatt. Tehát egy tüdőrákszűrő CT-vizsgálat haszna jóval meghaladja annak kockázatát” – hangsúlyozza Kardos Lilla.

A tüdőrákszűrő CT vizsgálatok ajánlottak mindazok számára, akik több évtizede dohányoznak, valamilyen súlyosabb tüdőbetegséggel élnek együtt, esetleg a családjukban előfordult már tüdőrák.

Olvasd el ezt is!

Sokkoló – Ez a vírus halálosabb, mint a COVID

Forrás: https://napidoktor.hu/index