COVID – Nem lelkesednek a magyarok a 3. oltásért

Magyarországon augusztus elsejétől vált lehetővé a koronavírus-oltás harmadik, emlékeztető dózisának beadatása azoknak, akik már legalább 4 hónapja megkapták a második adagot. Úgy tűnik azonban, hogy a kezdeti lelkesedés gyorsan elmúlt.

Amikor elérhetővé vált itthon a harmadik oltás, viszonylag nagy érdeklődés övezte: az első három hét során több mint 200 ezren adatták be maguknak. A kezdeti lelkesedés azonban hamar elmúlt. A Népszava beszámolója szerint hétfőig a mintegy 2,6 millió jogosult közül mindössze 512 ezer ember a lehetőséggel – ez alig 20 százalékos arányt jelent – számol be a Házipatika.hu.

A lap kiemelte ugyanakkor, hogy a hazai beoltott lakosság jelentős része április-május-június környékén kapta meg a második oltását, így a legtöbb embernek – 5-6 hónapos erős védettséggel számolva – október-novemberre csökkenhet le jelentősen a COVID-19-cel szembeni immunitása, tehát még elképzelhető, hogy ősz végére megugrik a harmadik oltást beadatók száma.

Foto:123rf.com

5 havonta kellene új oltás?

A lap szerint az izraeli adatok jól mutatják, hogy mennyire fontos az alapimmunizálás után az ismétlő dózis. Az eredmények szerint ugyanis a korábban véltnél jóval rövidebb ideig nyújt megbízható védelmet a vakcina. A Pfizer koronavírus elleni oltóanyaga például 4 hónapig nemcsak a megbetegedéstől, de a megfertőződéstől, illetve a vírus továbbadásától is hatékonyan megóvja az oltottakat, az oltás után 6 hónappal azonban már jelentősen csökken a hatás. Az izraeli kormány ezért úgy határozott, hogy félévente elavultnak tekintik az oltási igazolványokat, és 5 havonta biztosítja mindenkinek az újabb ismétlő dózist.

Nehéz meggyőzni az embereket

Jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy a COVID-19-be vagy annak szövődményeibe belehal az, aki megkapta az új koronavírus elleni oltás mindkét adagját, szemben azzal, akit egyáltalán nem oltottak be vagy csak egy adagot kapott.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Azonban nem a harmadik oltás alacsony népszerűsége jelenti az egyetlen problémát. Sokakat ugyanis még mindig nem sikerült ráébreszteni az első és a második vakcinaadag fontosságára.

Sajnos nem tudjuk meggyőzni az embereket, hogy elérjük azt, amit a franciák, a portugálok vagy a dánok, akiknél az emberek több mint 90 százaléka be van oltva” – vélekedett Rékassy Balázs orvos-szakközgazdász. Elmondása szerint egyébként jelenleg három felnőttből kettő van beoltva Magyarországon.

A szakember és az InDaHouse Hungary Egyesület munkatársai az elmúlt héten a szegény falvakat járták, és próbálták meggyőzni az ott élőket, hogy regisztráljanak a védőoltásra. Az érintettekkel lezajlott beszélgetésekből azonban egyértelműen kiderült, hogy nagyon sok a tévhit a védőoltással kapcsolatban, és még kérdezniük sincs kitől, hiszen a háziorvosnak nincs ideje és energiája eloszlatni a terjedő rémhíreket – mutatott rá Rékassy Balázs. Két nap alatt azért sikerült 58 embert regisztrálniuk az oltásra, azonban olyanok is akadtak, akik elzavarták őket.

“Még mindig tartja magát a tévhit, hogy a gyerekeket nem érinti a koronavírus-fertőzés, holott ez nem igaz” – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A szakember arról is beszélt, mely COVID-19-hez kapcsolható tünetek gyakoriak a kisebbeknél.

COVID – Ez segíthet a 3. vakcina miatti dilemmában

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.