COVID – Nekik ajánlott a negyedik oltás

Egyre több olyan szakirodalmi adat jut el hozzánk, ami arra utal, hogy az omikron klinikai lefolyása lényegesen enyhébb – mondta Kásler Miklós az Életközelben című legújabb videójában.

Az emberi erőforrások minisztere beszélt a koronavírus mutációjáról, a negyedik oltásról, és a gyógyszerellátásról is.

A 4. hullám január végére, február elejére gyakorlatilag lenullázódott volna, ha nincs az omikron – mondta a miniszter a mutációval kapcsolatosan – számol be a Portfolio.

A variánst Afrika déli részén, november végén mutatták ki és hihetetlenül gyorsan terjedt el az egész világon. A vírus duplázódási ideje 2-3 nap, ami Magyarországon is egyre inkább megmutatkozik – ismertette.  

Az emlékeztető oltás fontosságával kapcsolatban kiemelte: teljesen egyértelmű, hogy az oltás utáni 4. hónapban elindul a védettség csökkenése.

“A 3. oltás után a védettség ismét 90% föl emelkedik, tehát a 3. oltás életmentő”

– hangsúlyozta a tárcavezető.

A negyedik oltást kérdésére úgy reagált, hogy augusztusban nagyon sokan felvették a 3. oltást, de azóta is eltelt több hónap, tehát indokolt a 4. oltás.

“Elsősorban azoknak a 60 év feletti honfitársainknak ajánljuk, akiknek van társbetegsége, például a hipertónia vagy a diabetes. Továbbá az immunhiányos állapotokra, például a rosszindulatú daganatok kemoterápiája után, transzplantáció után az immunhiányos állapotok mindegyikében”

– hívta fel a figyelmet a miniszter.

Arra a hírre, hogy fennakadás van az 5 és 11 év közötti gyermekek oltásával úgy reagált: zavartalan az ő oltásuk, nem tud fennakadásról, folyamatosan érkeznek az újabb és az újabb vakcina adagok.

Olvasd el ezt is!

COVID és harmadik oltás – A Pfizer után a Moderna esetében is csak 5 hónapot kell várni

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.