COVID – Mit kell tudni az új változatról és miért veszélyes?

Az omikron családhoz tartozó BA.5 a COVID legújabb változata, amely világszerte nagy fertőzési hullámokat vált ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint ez áll a június végén felderített koronavírusos esetek 52 százaléka mögött, szemben az egy héttel korábbi 37 százalékkal. Az Egyesült Államokban a fertőzések mintegy 65 százalékát okozza.

A BA.5-ös változat nem új. Először januárban azonosították, a WHO április óta követi nyomon – számol be a Napi.hu.

COVID, omikron, BA.5

Fotó: 123rf.com

A múlt év vége óta világszerte domináns omikron törzs testvérváltozata, és máris nagy ugrásokat okozott az esetszámokban – még a tesztelés visszaesése ellenére is – olyan országokban, mint Dél-Afrika, ahol először találkoztak vele, valamint az Egyesült Királyság, Európa egyes részei és Ausztrália. A WHO adatai szerint immár négy hete növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte – írta a Szabad Európa a Reuters nyomán.

Terjedésnek indoka, hogy közeli testvéréhez, a BA.4-hez hasonlóan a BA.5 is meglehetősen jó az oltás vagy a korábbi fertőzés által nyújtott immunvédelem megkerülésében” – mondta Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19-cel foglalkozó technikai vezetője.

Sok ember számára ez azt jelenti, hogy újra megfertőződnek, gyakran csak röviddel azután, hogy kilábaltak a koronavírusból.

Míg egyes országokban a növekvő esetek több kórházi kezeléshez vezettek, a halálozások száma nem nőtt drámaian. 

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Itt az új COVID hullám? – Megérkezett hazánkban a BA4-es és a BA5-ös variáns

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.