COVID – Mennyire hatékonyak a vakcinák?

Egy kanadai tanulmány készítői arra keresték a választ, hogy a jelenleg oltásra használt két mRNS-alapú vakcina, valamint az AstraZeneca oltóanyaga mennyire hatékony a tünetekkel járó és a súlyos kimenetelű (kórházi kezeléssel vagy halállal járó) koronavírus-fertőzéssel szemben, amelyet az aggodalomra okot adó variánsok okoznak.

Biztató eredmények

Egy friss kanadai preprint tanulmányból kiderül, hogy három vakcina biztosan hatékony a jelenleg aggodalomra okot adó négy koronavírus-variáns, az alfa (B.1 .1.7, vagyis a brit), a béta (B.1.351), a gamma (P.1) és a delta (B.1.617.2, vagyis az indiai) okozta tünetes megbetegedés, valamint a súlyos kimenetelű, kórházi kezeléssel vagy halállal járó koronavírus-fertőzéssel szemben is – számol be a Hazipatika.hu.

A medRxiv oldalán is olvasható kutatáshoz – amelyet a Kanadai Közegészségügyi Ügynökség és a Kanadai Egészségügyi Kutatóintézetek is támogatott – 2020 és 2021 májusa közötti kanadai adatokat használtak fel az mRNS-alapú Pfizer-BioNTech- és Moderna vaakcinát, valamint a vektoralapú AstraZenecát (VaxZevria) vizsgálva.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az eredmények azt mutatják, hogy az alfa variáns okozta tüneti megbetegedés ellen egyetlen dózis is véd (14. nappal az első adag beadása után). A három vakcina közül a Moderna bizonyult e tekintetben a leghatékonyabbnak. A második részoltás beadása után 7 nappal mind a Moderna, mind a Pfizer-BioNTech oltóanyagának hatékonysága nőtt – az alfa variáns ellen.

Mi a helyzet a rettegett delta variánssal szemben? 

Az új koronavírus béta, illetve gamma variánsa által okozott tüneti fertőzéssel szemben az AstraZeneca gyengébben teljesített egy dózis beadását követően, mint a Moderna. Ahogy az már korábbi kutatásokból is kiderült, az eddigieknél fertőzőképesebb delta variáns ellen a Pfizer-BioNTech- és Moderna-vakcina hatékonysága is alacsonyabb egy részoltás után, mint például az alfa variáns ellen, ám az AstraZeneca esetében nem tapasztaltak jelentős eltérést a két variáns elleni hatékonyság tekintetében. A Pfizer-BioNTech oltóanyaga két dózis beadása után a delta variáns ellen is hasonló szintű védelemet hozott létre, mint a többi változat ellen.

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a vizsgált vakcinák egyetlen adagja is jó, vagy kiváló védelmet nyújt a tüneti és a súlyos kimenetelű fertőzésekkel szemben, amelyet a jelenlegi négy, aggodalomra okot adó variáns okoz.

COVID – Szívizomgyulladás az mRNS oltás után?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.