COVID – Ismét leterít mindent?

Több európai országban emelkedik újra a COVID esetek száma, de a magasabb átfertőzöttség miatt nem számít nagyobb magyarországi járványra Rusvai Miklós állatorvos, víruskutató.

Ugyanakkor azt nem zárta ki, hogy ősszel újra erőre kap a járvány – Rusvai Miklóst az InfoRádió kérdezte. A szakember szerint a koronavírus velünk marad, és az alkalmat lesi, hogy mikor kezdhet újra terjedni, de nyáron igazi nagy hullámokra nem lehet számítani.

“Ez továbbra is igaz, de hullámocskák lehetnek. Viszont vannak olyan országok, ahol ezeket sem akarják elviselni, és igyekeznek megakadályozni a vírus terjedését. Ezt látjuk most többek között Németországban és Olaszországban” – fogalmazott Rusvai Miklós, hozzátéve, hogy nem pestisről, koleráról vagy fekete himlőről van szó, bizonyos mértékig meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal, és az immunrendszerüknek meg kell tanulni kezelni ezt a vírust. Mint mondta, csak évekkel később lehet megítélni, hogy ki mennyire tudta kivédeni a kedvezőtlen egészségügyi és gazdasági hatásokat – számol be az Index.

COVID, vírus, teszt

Fotó: 123rf.com

Jön az ősz, vírus nélkül?

Rusvai Miklóst azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy mire számít ősszel. A szakértő szerint nem lesz nagyobb magyarországi járvány, mert jobban hisz az átfertőzöttség immunizáló hatásában. Noha az sem ad százszázalékos védettséget, de többet, mint a vakcina önmagában, fogalmazott.

Nálunk sokkal kisebb a felderítettsége a fertőzésen átesetteknek, ennek ellenére a lakosságot én védettebbnek gondolom” – tette hozzá, ahogyan azt is, hogy a negyedik oltás őszi beadását elsősorban a veszélyeztetett csoportok tagjainak, vagyis a krónikus betegeknek és az időseknek javasolja.

Olvasd el ezt is!

COVID – Jön a fertőződést megakadályozó oltás?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.