COVID – Így küzdött meg egy kis tajvani falu a delta variánssal

Gyors, döntéskész és együttműködő: ez a három jelző írja le a legjobban azt, ahogyan néhány ezer ember kiszorította a delta vírustörzset élőhelyéről.

A Fengshan-kerület halászok és földművesek hazája, akik hajnaltól délig végzik munkájuk oroszlánrészét a tengeren és a mangóföldeken, hogy utána rákot és sört fogyasztva pihenjék ki a nehéz fizikai munkát. Négy falucska fekszik itt 5500 lakossal, a turisták nem ismerik a környéket, bérmennyire festői is, így igazán csendes tudott maradni. A tajvani elnök szülőhelyén azonban olyasmi történt az elmúlt hónapokban, amire a tudományos világ is felkapta a fejét: Fengshan kiszorította a deltát – írja a The Guardian.

Fotó: 123rf.com

Júniusban, Tajvan koronavírus-krízisének legsötétebb időszakában, amikor az alfa törzs napi több száz új esetet okozott, Fengshanban is felütötte a fejét a koronavírus, de látszólag egymással össze nem köthető eseteket detektáltak. Közülük legalább hárman utaztak a közelmúltban, ezért a minták szekvenálása volt a következő logikus lépés. A verdiktet sejthetjük: a delta variáns jelent meg a faluban. Pan Men-an, a megye politikai vezetője azt mondja, sokkolta a hír, mivel minden védekezési mechanizmusukat az alfára kihegyezve építették fel: a deltára senki sem készült fel – számol be az Infostart.hu.

Rizikók és előnyök

A körzetnek sok olyan jellemzője van, amellyel úgy sejthették, olcsón megússzák majd a deltát. A népsűrűség kicsi, az emberekre a szabadtéri életmód a jellemző és az utasításokat végrehajtják, ha valamilyen közösségi szempontból fontos viselkedésformáról van szó. Ugyanakkor az egészségügyi ellátórendszer egyáltalán nem volt felkészülve egy ilyen krízis lehetőségére, a népesség ötöde 65 év fölötti, és nem voltak felkészülve arra sem, hogy itt tör majd be Tajvanba a delta.

Az oltottak száma gyakorlatilag nulla volt. Mindezek tükrében szinte hihetetlen, de 19 nap alatt a delta eltűnt a környékről, a 17. napon pedig már nem is volt új eset.

Fotó: 123rf.com

Peruból hurcolhatták be

Az első dokumentált beteg a 63 éves Csang Feng-nan volt, egyike a körzet négy taxisofőrének, raja kívül megbetegedett még egy 56 éves nő és 8 éves unokája is, akik Peruból hazatérve otthonukban várták a karantén végét. A megbetegedés gyorsan terjedt: összesen 667 ember került karanténba, csak a taxisofőr kontaktjainak száma 100 körül volt, barátokkal, családtagokkal és utasokkal együtt.

Az eredetet a perui utazás jelenthette: az onnan hazaérkező fiúval beszélgetett egy helyi, aki aztán továbbadta a vírust partnerének, ő pedig megfertőzte a taxisofőrt, amikor az a kórházba szállította. Egy Fengshantól 50 kilométerre élő házaspár is elkapta a betegséget: ők egy kórházi váróban ültek azzal az emberrel, akit Csang bevitt. A 72 éves feleség bele is halt a vírusba.

Mindebből látszik, milyen könnyen terjed a delta, a helyiek pedig egy percet sem vesztegettek, Még a szekvenálási eredmények előtt a körzet két falujában kijárási tilalmat léptettek életbe, az élelmiszert és egyéb szükséges termékeket dobozokban vitték házhoz.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Új vakcina a koronavírus delta és a béta variánsa ellen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.