COVID – Ezt kell tenni az elhúzódó panaszok ellen

A COVID megjelenése alapjaiban változtatta meg mindannyiunk életét és úgy néz ki egy darabig még biztosan velünk fog maradni. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy mi az amit tudni kell a felépülés után. Meddig maradjunk otthon, mi a teendő az elhúzódó tünetekkel szemben, meddig hordjunk maszkot és figyeljünk az óvintézkedések betartására?

Nem szabad félvállról vennünk az elhúzódó tüneteket, szakember azt tanácsolja, hogy jobb, ha felkeressük velük a háziorvosunkat, akár cukorbetegség is lehet szövődmény.

A koronavírus-fertőzés már több mint két éve az életünk részét képezi, és szakértők szerint ugyanúgy velünk fog maradni, mint az influenza. Napjainkban már különböző variánsai ismertek, mint a delta és az omikron. Ezért is nagyon fontos, hogy a megfelelő óvintézkedésekkel kordában tudjuk tartani a koronavírust. A Covid elleni védekezésben a leghatékonyabbnak a védőoltás bizonyult – számol be a Metropol.

Meddig fertőző a koronavíruson átesett beteg?

Saját és önmagunk érdekében fontos, hogy ne hagyjuk el az otthonunkat, amíg fertőzhetünk. Szakemberek szerint tünetmentesen a Covid-lappangási időszakban is fertőzhetünk, de legnagyobb valószínűséggel a Covid-tünetek megjelenésének első néhány napjában fertőzünk. A szervezet immunrendszerének több napra is szüksége van ahhoz, hogy teljesen kitisztuljon a Covid-fertőzéstől.

„A legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a fertőzés 10. napjának végére a szervezet már megtisztult az aktív vírustól. A koronavírusos személy valószínűleg már nem fertőző, 10 nappal a koronavírusteszt után, valamint 72 órával a légúti tünet és láz megszűnését követően” – magyarázza dr. Joshua Septimus, klinikai orvostudományi docens.

Fotó: 123rf.com

Fontos a Covid utáni teljes kivizsgálás

A poszt-Covid-szindróma a fertőzés után jelentkező összetett tünetegyüttest jelenti. A poszt-Covid-tünetek is lehetnek annyira szerteágazók, mint a Covid okozta panaszok. Bár ezek a tünetek sok esetben igen bosszantók lehetnek, az orvos szerint legtöbb esetben nem túl aggasztóak.

Milyen tüneteid lehetnek koronavírus után?

 • fáradtság
 • nehéz légzés
 • ízületi fájdalom
 • mellkasi fájdalom
 • koncentrációs nehézség, memóriaromlás
 • íz és/vagy szaglás elvesztése
 • alvási problémák

Mennyire kell félni a Covid-szövődményektől?

„Nem tudjuk pontosan, mennyi ideig maradhatnak fenn ezek a covid-tünetek, de azt tapasztaljuk, hogy néhány embernél legalább hat hónapig vagy tovább tarthatnak. Ezen Covid-tünetek egyediek és érdekesek lehetnek. Az MRI- vizsgálatok például szívizomgyulladást mutatnak ki néhány koronavíruson átesett embernél, ami azt jelzi, hogy a szívizom akár hónapokig is gyulladt maradhat – még akkor is, ha a szívvel kapcsolatos tünetek nem voltak jellemzők a koronavírus-betegségük alatt. Nem vagyunk biztosak abban sem, hogy ezeknek az elhúzódó Covid-tüneteknek milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha egyáltalán számolhatunk ilyennel” – jelentette ki dr. Sandeep Lahoti gasztroenterológus.

A koronavírus utáni panaszok tényleges gyakorisága még mindig nagyrészt vita tárgya az orvosok között. Különböző tanulmányok szerint ez az állapot többé-kevésbé gyakorinak mutatkozik bizonyos embercsoportoknál.

A Covid utáni tüneteknek a leginkább veszélyeztetettjei:

 • 50 év feletti felnőttek
 • súlyosabb fertőzésen átesettek
 • egészségügyi alapbetegségben szenvedők, különösen szív- és tüdőproblémák, magas vérnyomás, cukorbetegség vagy elhízás

Mit tegyünk az elhúzódó Covid-panaszok ellen?

Amennyiben poszt-Covid-tünetekben szenvedünk, a legjobb, amit tehetünk, hogy felkeressük háziorvosunkat.

„Orvosa diagnosztizálhatja elhúzódó Covid-tüneteinek súlyosságát, segíthet az enyhe panaszok kezelésében és szakorvoshoz utalhat minden előrehaladott betegség esetén” – magyarázza dr. Lahoti.

Covid-tünetek, amiket magunk is enyhíthetünk:

 • szédüléses, tompább érzet, fáradékonyság Covid után: B1-, B6-, B12-vitaminok kúraszerű szedésével
 • szaglás-, ízlésvesztés: B1-, B6-, B12-vitaminok kúraszerű szedésével, valamint szaglás- és íztréninggel: illóolajok és egyéb illatos/szagos dolgok szagolgatásával

Fotó: 123rf.com

A cukorbetegség is lehet Covid-szövődmény

„Covid-fertőzés után a meggyógyultaknál 40 százalékkal nő a cukorbetegség kialakulásának a kockázata. Az elmúlt időszakban több olyan, Covidból felépült beteg is megfordult nálam, akinél a korábban beállított vércukorszint felborult, de arra is volt példa, hogy valakinél újonnan felfedezett cukorbetegség kezdődött el, miután kilábalt a koronavírus-fertőzésből. Nemrég jött ki egy tanulmány, amely szerint a koronavírus felgyorsítja a cukorbetegség kialakulásnak folyamatát. Ez akkor lehet, ha a hasnyálmirigy már nem tudja megfelelően ellátni a feladatát és hatvan százalékban kevesebb inzulint képes csak termelni, mint normál esetben” – számolt be dr. Mangó Gabriella háziorvos a Ripostnak.

A leginkább veszélyeztetettebbek Covid utáni cukorbetegségre:

 • az inzulinrezisztensek
 • a terhességi cukorbetegségen átesettek
 • akiknek magas az éhgyomri vércukorszintjük
 • akik családjában előfordultak cukorbetegek

Tünetei:

 • több folyadékot fogyaszt
 • többször éhes
 • fogyás
 • változékony vérnyomás, pulzus
 • A megelőzés érdekében:
 • ellenőrizzük háromhavonta a vércukorszintet
 • biztosítsuk a megfelelő D-vitamin-bevitelt
 • javítsuk a bélflórát

Továbbra is fontos szerepe van a Covid elleni védő- és emlékeztető oltásnak, maszkviselésnek és távolságtartásnak

Egy közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy a be nem oltott felnőttek kétszer nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra koronavírussal, mint azok, akiket a betegségből való felépülés után kapták meg a Covid elleni vakcinát.

„Még mindig nagyon keveset tudunk az immunrendszer koronavírusra adott válaszáról, beleértve azt is, hogy a védő Covid-immunitás meddig tarthat. Amit viszont jól ismerünk az az, hogy az oltás által kiváltott immunitás erős védelmet nyújt a koronavírus ellen” – figyelmeztet dr. Septimus.

Szakértők szerint még a Covidból felépültek számára is fontos az emlékeztető oltás és a Covid-protokoll betartása, mint például a maszk viselése, megfelelő távolságtartás és rendszeres kézmosás.

„Mindannyian felelősek vagyunk közösségünk biztonságáért. Mindannyiunknak komolyan kell vennie ezeket az óvintézkedéseket, függetlenül attól, hogy átesett-e már a koronavíruson, vagy sem” – figyelmeztet a klinikai orvostudományi docens.

Olvasd el ezt is!

Ezt a nagyon fájdalmas szövődményt okozza a COVID-19

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.