COVID – Ettől hatékonyabb lehet a védőoltás

Jelenleg több COVID elleni orrspray tesztelése is zajlik, amelyek képesek aktiválni a nyálkahártya immunvédelmét.

Jó ideje dolgoznak már a kutatók azon, hogy a koronavírus ellen ne csak védőoltással, hanem orrspray-vel is tudjunk védekezni. Ennek egyik oka, hogy bár a vakcinák még mindig képesek megóvni az embert a súlyos szövődményektől, a fertőzést nem tudja teljesen kivédeni. A szakemberek szerint ennek oka részben a vakcinák bejuttatásának helye lehet, ezért egy másfajta megoldáson is dolgoznak – számol be a Hvg.

Az orrlyukba belőtt vakcina mellett több érv is szól: a szakemberek szerint egyrészt könnyebben beadható, mint a védőoltás, másfelől ez az a hely, ahol az ember jó eséllyel először érintkezik a kórokozóval. A Scientific American jelentése szerint jelenleg nyolc ilyen orrspray-t fejlesztenek, három pedig már a klinikai kísérletek hármas fázisánál tart – vagyis nagy számú önkéntes csoporton tesztelik a hatékonyságukat.

Az orrspray előnye lehet, hogy képes aktivizálni a nyálkahártya védelmező hatását. Erre a vakcinák többnyire nem képesek, holott a nyálkahártya speciális sejtekre és antitestekre támaszkodva képes lehet még azelőtt megállítani a vírust, hogy az komolyabban megfertőzné a szervezetet.

orrcsepp, orrspray

Fotó: 123rf.com

Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem kutatója szerint ma már másfajta járvánnyal állunk szemben, mint 2020-ban, és ha meg akarjuk állítani a terjedését, akkor erre a nyálkahártya immunvédelme lehet a legmegfelelőbb eszköz.

A spray a koronavírus tüskefehérjéjét tartalmazza, ami cseppek formájában jut el a nyálkahártyára. De van olyan megoldás is, ami az ártalmatlanított adenovírussal juttatja be a vírus génjét a szervezetbe. Az eredmények biztatóak. 2021-ben a tudósok hörcsögökön hasonlították össze az AstraZeneca védőoltását és koronavírus elleni orrspray-jét, és arra jutottak, hogy utóbbi esetében magasabb volt a szervezetben a kórokozó ellen termelődő antitestek szintje.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyen orrspray-k fejlesztése bonyolult, mert a szakemberek még kevésbé ismerik a nyálkahártya immunműködését. Az eredmények ennek megfelelően vegyesek: volt már olyan cég, amely leállította a teszteket a csalódást keltő eredmények miatt, míg a Codagenix csapata szerint az általuk használt, mesterségesen legyengített koronavírus nagyon erős immunvédelmet alakított ki. Ennek oka, hogy a genetikailag módosított kórokozó nemcsak a tüskefehérjéket, hanem az összes fehérjét megmutatja az immunrendszernek, így azok ellen is termelődik ellenanyag a szervezetben.

Olvasd el ezt is!

Ez az orrspray nyolcórás védelmet nyújthat a Covid ellen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.