COVID és influenza – Így lehet megkülönböztetni

A két betegséget különböző vírusok okozzák, és bár a betegségek lefolyása is eltérő, vannak azért hasonlóságok is szép számmal a fertőzések között.

Az influenzás megbetegedésekért különböző vírustörzsek felelhetnek: a járványok idején az influenza A és B vírusok okozzák a fertőzéseket. A koronavírust ugyanakkor a 2019 végén felfedezett SARS-CoV-2 vírus okozza, a betegség tünetei éppen úgy az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, ahogyan az influenza esetén – számol be az Infostart.hu.

A MedicalXpress cikke felsorolja mindkét betegség jellemző tüneteit is: a CDC szerint influenzára és koronavírusra is jellemző tünet a fáradékonyság, a test különböző részein érzékelt fájdalom, a láz, a hidegrázás, a köhögés vagy a fejfájás. Nehézlégzést, orrfolyást, a szaglás vagy az ízérzékelés elvesztését azonban gyakrabban tapasztalják azok, akik covidosok lesznek.

Fotó: 123rf.com

A hasonlóságok sora még ennél is hosszabb. A két vírus ugyanúgy terjed: a felső légutakban szaporodik, majd mikor a fertőzöttek beszélnek vagy köhögnek, onnan aeroszolok formájában jut a levegőbe. Aki belélegzi ezeket a részecskéket, megbetegedhet.

Rossz hír, hogy tünetek alapján nem lehet biztosan diagnosztizálni, mi is a betegségünk: mindenképp tesztelni kell, hogy kiderüljön, koronavírusról vagy influenzáról van-e szó.

Vannak azonban különbségek is a vírusok között. A koronavírus jóval fertőzőbb Priya Sampathkumar, a minnesotai Rochesterben található Mayo Klinika fertőzés-ellenőrzési programjának vezetője szerint: ennek oka lehet az, hogy a koronavírus relatíve új, míg az influenzával jóval régebb óta élünk együtt, így valamiféle immunitása szinte mindenkinek van vele szemben oltások vagy korábban átvészelt fertőzések idejéből.

Mindkét megbetegedésre jellemző, hogy már a tünetek megjelenése előtt fertőz, ám míg az influenza esetében azok jelentkezése előtt egy nappal a legnagyobb az esély az átadásra, addig a koronavírus a megelőző két napban tud igazán fertőzni, és a tünetek jelentkezésétől számítva tovább is ragályos. Influenzánál hét, míg koronavírusnál tíz nap a fertőző periódus.

Fotó: MTI/Balázs Attila

 

Komoly rizikófaktor mindkettő

Az influenza esetén a betegség jelentett veszélyt sokan bagatellizálják, ám tény, hogy az is lehet halálos, viszont a koronavírus sokkal komolyabb veszélyt jelent jelenleg az emberiségre. Amerikában a 2018-19-es influenzaszezon adataival összevetve tízszeres a 2020-as koronavírus-halálozások száma. A különböző életkori csoportokra is kissé eltérő a betegségek hatása: míg a koronavírus a nagyon fiatal gyermekek esetében ritkábban okoz komoly bajt, az influenza végzetes következményekkel járhat számukra.

A koronavírus a szívbetegséggel rendelkezőket nagyobb veszélybe sodorja, mint az egészséges embereket, viszont a szívre és az agyra mind a két megbetegedés hatással lehet. Az influenza a szívroham kockázatát növeli, míg a koronavírus károsítja ezt a szervünket, a stroke rizikóját pedig mindkét megbetegedés növeli.

 

A folytatásér KATTINTS IDE!

Ezt teheti együtt az influenza és a COVID

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.