COVID – Ennyire véd a Pfizer a delta-variánstól

Egy tanulmány szerint ugyan csökken a vakcina hatása, de még így is megóvja az oltottakat a kórházi ápolástól vagy egy rosszabb végkimeneteltől.

Egy új tanulmány szerint a Pfizer hatása, amely megakadályozza, hogy elkapjuk a fertőzést, hat hónap múltán a kezdeti 88 százalékról 48 százalékra csökken. Mindez a második oltást követő fél évre vonatkozik. A mostani adatok alapján döntöttek egyébként az amerikai szakhatóságok a harmadik oltás engedélyezéséről idősek és veszélyeztetett társadalmi csoportok esetében. Hasonló döntést hozott egyébként az Európai Gyógyszerügynökség is – számol be az Index.

Fotó: 123rf.com

A Lancet című brit orvosi szaklapban publikált adatok azt mutatják, hogy az oltás hatásos, és még hat hónappal később is 90 százalékban megóvja az oltottakat az olyan tünetektől, amelyek miatt kórházba kellene vinni őket, vagy esetleg belehalnának a fertőzésbe. Tehát csak az a hatása csökken, hogy elkapjuk a vírust, viszont mindvégig védi az oltottat a súlyos szövődmények kialakulásától, még a roppant fertőző delta-variánssal szemben is.

A megállapítások a 2020 decembere és 2021 augusztusa között beoltott 3,4 millió ember adatainak elemzése után születtek. Az oltás hatása tehát az idő múlásával csökken, és nem pedig a megjelent különböző mutánsoknak köszönhetően.

“A Pfizer a vizsgálatok tanúsága szerint az összes mutáns koronavírus esetében hatásos – mondta a gyógyszergyártó cég egyik alelnöke. Hozzátette: a delta esetében az oltás után egy hónappal 93 százalékos volt a védettség, ami négy hónap elteltével 53 százalékosra csökkent. Más koronavírus-variánsok esetében ez az arány a kezdeti 97 százalékról 67 százalékra csökkent.

Ezek a számok pedig azt mutatják, hogy a delta sem kivétel, nem tudja megfertőzni a beoltottakat. Ha képes lenne, akkor viszont nem látnánk ilyen magas védettségi fokot közvetlenül az oltás után – tette hozzá az alelnök.

COVID – Együtt támad egy rejtélyes betegség és a delta variáns

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.