COVID – Csúcsra ért a 6. hullám?

Dr. Rusvai Miklós szerint nálunk most ért a COVID-járvány hatodik hulláma a csúcsára. A héten vagy legfeljebb még a jövő héten lehet, hogy magasabb esetszámok lesznek, de ezt követően csökkenés lesz tapasztalható.

Rusvai úgy látja, hogy a kisebb településeken stagnál, míg néhány nagyobb városban emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja – számol be a Ripost.

“A koronavírus szennyvízben mért koncentrációja jelzi a vírus terjedésének helyzetét. Ami most látható, hogy ugyan még emelkednek az értékek egy kicsit, a legtöbb helyen már stagnáló értéket mutatnak. Másrészt a frissebb adatok már nem mutatnak olyan gyorsulást a fertőzöttek számában, mint a két héttel ezelőttiről az egy héttel ezelőttire való ugrásnál. Tehát csökken a vírusfertőzés terjedésének az üteme. Bár még mindig növekszik, de már lassabban, mint az előző két hétben” – magyarázza Rusvai Miklós.

covid teszt

Fotó: 123rf.com

Minek köszönhető, hogy a nyár ellenére ilyen ütemben terjed a vírus, és emelkedni kezdtek az esetszámok?

„Nagy valószínűséggel ez arra vezethető vissza, hogy megszűntek a korlátozások, szabadon lehet utazni, valamint fesztiválszezon is van. Európa szerte teljesen nyitott minden. Néhány országban ugyan előírnak maszkot a tömegközlekedésben és a közhivatalokban, de ez is csak kevés országban van. Utazási korlátozás egyáltalán nincs, védettségi igazolást sehol nem követelnek, tehát teljesen úgy élünk, mint három évvel ezelőtt, még mielőtt a koronavírus megjelent volna, és ezt a vírus kihasználja” – fogalmaz a virológus.

Ha már most is magasak az esetszámok, akkor mire számíthatunk így ősszel?

“Én arra számítok, hogy ez a hullám lecseng, lesz egy hullámvölgy és utána ősszel újra támad majd a vírus, amikor az iskola elkezdődött, mindenki visszamegy a munkába, jön a hűvös és nyirkos idő. Tehát valamikor szeptember végén-október elején kezdődik majd a következő hullám. Az már egy igazi lesz. Nem lepődnék meg, ha 10 ezer fölötti napi friss fertőzött szám lenne” – véli Rusvai doktor.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

COVID – Enyhe lefolyású fertőzés is maradandó tüdőkárosodást okozhat

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.