COVID – Az ötvennél fiatalabbaknál megugrott a fertőzöttek száma

A 15-24 és a 25-49 év közöttieknél ugrott meg a pozitív tesztek aránya, a gyerekeket és a nyugdíjasokat egyelőre jobban elkerüli a vírus. Heti vakcinaösszegző.

Közzétette legfrissebb, szeptember 12-ével záruló oltási statisztikáit az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC). Ezekből kiderül, hogy hazánk az adatokat szolgáltató országok harmincas listáján újabb hellyel csúszott lefelé, és mivel már csak a 21., ez azt jelenti, hogy a tavaszi éllovas szerepből a legrosszabbul teljesítő harmadba csúsztunk át a 68 százaléknyi beoltott felnőttel. Mögöttünk Görögország következik, mindössze 0,4 százalékponttal lemaradva, azaz nagy eséllyel egy héten belül megelőz minket. Merthogy itthon már hónapok óta lasszóval kell fogni azokat, akik beoltatnák magunkat valamelyik vakcina első adagjával.

A múlt héten bő 21 ezer ember kapott első oltást, és bár elvileg augusztus 1-jétől tart az idősek oltási akciója, aminek keretében a háziorvosok személyesen keresik fel az oltatlan hatvan év felettieket, mindössze az újonnan oltottak negyede töltötte be a hatvanat. Arról, hogy mekkora kudarc az akció, a múlt héten írtunk bővebben.

Fotó: 123rf.com

2343 tizennyolc év alattit oltottak be ezúttal, ők kevés kivétellel Pfizert kaptak. Második dózist bő húszezren vettek fel, a negyedük kiskorú.

Az európai országokat tekintve Portugália elhúzott (a felnőttek 96,2 százaléka már megkapta az első dózist), a második helyen pedig Franciaország áll, ahol száz felnőttből átlagosan kilencvenkettőt oltottak be múlt vasárnapig – hasonló az arány Írországban és Izlandon is. A sereghajtó továbbra is Lettország, Románia és Bulgária.

Minél több embert beoltani amiatt is fontos, mert a delta variáns egyre inkább terjed: míg három hete azt írtuk, hogy a genomszekventál tesztek háromnegyedében mutatták ki, addig a legfrissebb, augusztus végére, szeptember elejére vonatkozó adatok alapján átlagosan száz vizsgált tesztből már 92-ben az indiai mutánsra bukkantak.

A folytatásért KATTINTS IDE!

COVID – Nem lelkesednek a magyarok a 3. oltásért

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.