COVID – Aki nem kapott oltást, ismét megfertőződhet

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint azok, akik nem oltatják be magukat COVID-19 ellen, átlagosan 16-17 havonta számíthatnak arra, hogy újra megfertőződnek a koronavírussal.

Mivel a COVID-19 nem létezik elég régóta ahhoz, hogy hosszú távú vizsgálatot végezhessenek, a Yale Egyetem és a Charlotte-i Észak-Karolinai Egyetem kutatói hat másik, embert fertőző koronavírus, köztük a SARS és a MERS újrafertőződési adatait vizsgálták.

Fotó: 123rf.com

“Az újrafertőződés ésszerűen három hónap alatt vagy annál rövidebb idő alatt is megtörténhet” – mondta Jeffrey Townsend, a tanulmány vezető szerzője, a Yale School of Public Health biostatisztikai professzora egy nyilatkozatban.

Ezért azoknak, akik természetes úton fertőződtek meg, be kell oltatniuk magukat – mondta. – “A korábbi fertőzés önmagában nagyon kevés hosszú távú védelmet nyújthat a későbbi fertőzésekkel szemben.”

A kutatócsoport hat koronavírus 1984-2020 közötti fertőzés utáni adatait vizsgálta meg, és megállapította, hogy az újrafertőződés 128 naptól 28 évig terjedt. Számításaik szerint a COVID-19 vírussal való újrafertőződés az antitestválasz csúcspontja után 3 hónap és 5 év között valószínűsíthető, átlagosan 16 hónap alatt. Ez az időtartam kevesebb mint fele az emberek között keringő más koronavírusok esetében tapasztalt időtartamnak.

A COVID-19 újrafertőződés kockázata három hónapos korban körülbelül 5%, ami 17 hónap után 50%-ra ugrik – állapította meg a kutatócsoport. Az újrafertőződés egyre gyakoribbá válhat, ahogy az immunitás csökken és új változatok alakulnak ki – mondták.

Az immunitásról hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy immunisak vagy nem immunisak vagyunk. Tanulmányunk arra figyelmeztet, hogy ehelyett inkább az újrafertőződés kockázatára kellene összpontosítanunk az idő múlásával” – mondta Alex Dornburg, a tanulmány vezető szerzője, az UNC bioinformatikai és genomikai tanszékének docense a közleményben.

“Ahogy új változatok jelennek meg, a korábbi immunválaszok egyre kevésbé hatékonyak a vírus elleni küzdelemben” – mondta. – “Azok, akik a világjárvány korai szakaszában természetes úton fertőződtek meg, a közeljövőben egyre nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra”.

Fotó: 123rf.com

A tanulmány becslései a különböző koronavírusok esetében a csökkenő immunitás átlagos idején alapulnak – mondták a kutatók a Yale Daily Newsnak. Egyéni szinten az emberek különböző szintű immunitással rendelkeznek, ami rövidebb vagy hosszabb ideig tartó védelmet biztosíthat az immunstátusz, a közösségen belüli immunitás, az életkor, az alapbetegségek, a környezeti kitettség és más tényezők alapján.

A kutatócsoport szerint a megelőző egészségügyi intézkedések és a vakcinák globális terjesztése “döntő fontosságú” lesz az újrafertőződés és a COVID-19 halálesetek minimalizálásában. Az alacsony oltási arányú területeken például a nem oltott embereknek továbbra is biztonsági gyakorlatokat kell folytatniuk, mint például a társadalmi távolságtartás, maszkok viselése és a megfelelő beltéri szellőztetés az újrafertőződés elkerülése érdekében.

“Nagyon is tudatában kell lennünk annak, hogy ez a betegség valószínűleg hosszú távon fog keringeni, és hogy nem rendelkezünk ezzel a hosszú távú immunitással, amelyre sokan, úgy tűnik, abban bíznak, hogy megvédi őket a betegségtől” – mondta Townsend az újságnak.

16 havonta fertőzhet újra a vírus, ha nincs oltásod

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.