Brutális sebességgel terjed a Covid új variánsa

Akár hatvanszor hatékonyabb a delta plusznak keresztelt variánsa a COVID-nak.

“Az elsők között regisztrált variánsokhoz képest negyvenszer-hatvanszor fertőzőképesebb a delta plusz variáns, ami sokkal könnyebben jut be a sejtekbe” – mondta Késmárky András háziorvos az RTL Klub híradójában.

Az Index által szemlézett riportban a szakember úgy fogalmazott, hogy a vírus „eddig félkapun keresztül jutott a sejtbe, ezzel a variánssal viszont teljesen kinyitja azt”.  A fertőzés tünetei pedig valamivel erősebbek lehetnek: magasabb láz tapasztalható, jellemzőbbek a gyomor-bélrendszeri panaszok, például a hányás vagy a hasmenés – számol be a Napi.hu.

Fotó: 123rf.com

Az RTL Klub kérdésére Jakab Ferenc virológusprofesszor elmondta, hogy a delta plusszal szemben is hatékonyak az eddig használt koronavírus elleni oltóanyagok; meglátása szerint éppen a variánsok miatt kell felvenni az oltást.

A delta plusz variáns magyarországi kimutatásáról korábban Müller Cecília országos tiszti főorvos számolt be.

Delta plusz variánst is tudtunk már kimutatni, ez azt jelenti, hogy a vírusnak egy rendkívül gyorsan fertőző formájával állunk szemben. Már a tünetek megjelenését megelőző két napban is fertőzhet az, aki megfertőződött a koronavírussal – fogalmazott a tiszti főorvos, hozzátéve, hogy akik egy háztartásban élnek, igen magas kockázatnak vannak kitéve, ha fertőzöttek.

Egyre nagyobb a baj: hazánkban a delta plusz vírusvariáns

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.