Biomarkerek előre jelzik ki halhat bele a Covid-19-be

A SARS-CoV-2 genetikai anyagának – a vírus RNS-ének – mennyisége a vérben megbízható indikátor annak kimutatására, hogy mely betegek fognak belehalni a betegségbe – állapította meg a Montréali Egyetem orvosprofesszora, Dr. Daniel Kaufmann által vezetett kutatócsoport.

Az eredményt a Science Advances című szaklapban tették közzé. 

Tanulmányunkban meg tudtuk határozni, hogy a tünetek megjelenését követő 60 napban mely biomarkerek jelzik előre a halálozást” – mondta Kaufmann, a tanulmány társszerzője a CRCHUM kutató kollégáival, Nicolas Chomont-val és Andrés Finzi-vel együtt. “Adatainknak köszönhetően sikeresen kidolgoztunk és validáltunk egy statisztikai modellt, amely egyetlen vérbeli biomarkeren, a vírus-RNS-en alapul” – mondta Kaufmann. 

Sokkoló adat: egyre többen esnek a covid áldozatául! 

A COVID-19 kezelésében elért előrelépések ellenére az orvosok eddig nehezen tudták azonosítani azokat a betegeket, akiket leginkább fenyeget a betegségben való elhalálozás veszélye, és így képesek voltak új kezeléseket ajánlani nekik. Más vizsgálatokban számos biomarkert azonosítottak, de a paraméterek sokaságának zsonglőrködése klinikai környezetben nem lehetséges, és akadályozza az orvosokat abban, hogy gyors orvosi döntéseket hozzanak.

Három paraméter kombinációja

A COVID-19 kórházi kezelése során 279 betegtől vett vérminták segítségével – amelyek súlyossági foka a közepestől a kritikusig terjedt – Kaufmann csapata megmérte a gyulladásos fehérjék mennyiségét, és olyanokat keresett, amelyek kiemelkedtek. Ezzel egyidejűleg Chomont csapata a vírus RNS mennyiségét, Finzi csapata pedig a vírus ellen irányuló antitestek szintjét mérte. A mintákat 11 nappal a tünetek megjelenése után vették, és a betegeket ezt követően még legalább 60 napig figyelemmel kísérték.

A cél: tesztelni azt a hipotézist, hogy az immunológiai mutatók összefüggésbe hozhatók a megnövekedett halálozással.

Az általunk vizsgált biomarkerek közül kimutattuk, hogy a vérben lévő vírus-RNS mennyisége közvetlenül összefüggött a halálozással, és a legjobb előrejelző választ adta, miután a modellünket kiigazítottuk a beteg életkorával és nemével” – mondta Elsa Brunet-Ratnasingham, Kaufmann laboratóriumának doktorandusza, a tanulmány társ-első szerzője. “Még azt is megállapítottuk, hogy további biomarkerek bevonása nem javította a prediktív minőséget” – tette hozzá a fiatal kutató, akinek munkájához az UdeM COVID-19 kiválósági ösztöndíjban részesült. 

Ez is érdekelhet az új mutáns vírussal kapcsolatosan: 

Karikó Katalin: egy hónap alatt lehet oltás az új mutáns ellen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.