Bezár az ország – Egyetlen bulin ötven covidos lett

Újabb korlátozásokat jelentett be a norvég kormány, miután rengeteg fertőzöttet, köztük az omikron-variánssal fertőzött betegeket találtak egy karácsonyi bulin.

A hatóságok szerint egy múlt héten Oslóban rendezett céges karácsonyi buli 120 résztvevőjéből legalább ötvenen kapták el a koronavírust. A norvég kormány azt követően döntött az új járványügyi szabályozásról, hogy közülük már öt páciensnél is bizonyították az omikron-variáns jelenlétét.

Egyrészt előírták, hogy mindenkinek, aki Norvégiába utazik, kötelezően teszteltetnie kell magát még akkor is, ha be van oltva. Másrészt arról is rendelkeztek, hogy azokon a helyeken, ahol különösen nagy a fertőzöttek aránya, például a fővárosban, Oslóban, kötelező lesz a maszkviselés a zárt helyeken, illetve aki csak megteheti, annak home office-ban kell dolgoznia.

A rendelkezések csütörtök éjfélkor már életbe is lépnek. Jonas Gahr miniszterelnök a lépéseket kommentálva hozzátette: nem kizárt, hogy az eddiginél jóval több fertőzöttnél mutatják ki majd az omikron-variánst. A Norvég Közegészségügyi Intézet azt ígérte, hogy néhány napon belül az összes betegnél meghatározzák, melyik variáns fertőzte meg.

Fotó: 123rf.com

A kormányfő ezenkívül azt állította, hogy a céges bulin megfertőzött személyek közül mindenki be volt oltva. Ezt Oslo polgármestere, Raymond Johansen is megerősítette. A karácsonyi bulin részt vevők mindent helyesen csináltak. Be voltak oltva és teszteltették magukat a parti előtt.

Norvégiában hétfőn megdőlt a negatív rekord, aznap 4624 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Az országban a felnőtt lakosság 88 százalékát már legalább egyszer beoltották. 71 százalékuk teljesen védett a koronavírus ellen, 11 százalékuk pedig már a harmadik, emlékeztető oltást is megkapta.

Európában eddig csak néhány tucatnyi esetben mutatták ki a variáns jelenlétét, ettől függetlenül az európai államok – köztük Magyarország is – komoly beutazási korlátozásokat vezettek be azokkal a dél-afrikai államokkal szemben, ahol először terjedni kezdett a mutáns. Mindeközben a vakcinafejlesztők is dolgoznak már az új oltóanyagokon, amelyek nagyobb védelmet biztosítanának a variáns ellen.

A vírusnál eddig többnyire szokatlan, de enyhe tüneteket észleltek. Magyarországon egyelőre nem mutatták ki a jelenlétét, de a szakértők számítanak arra, hogy megjelenik.

Ez is érdekelhet!

Nagyobb védettséget nyújt a Moderna mint a Pfizer?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. dr. Bulla Monika

    Kedves Napidoktor! Olvastam egy cikket Norvegiarol, Bezár az ország.. így kezdődik, szeretném ha el tudnak nekem küldeni ennek a norvég forrását, köszönöm szepen! Üdv dr. B. M.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.