Befellegzett – Nem lesz CureVac koronavírus elleni vakcina

Magyarország félmillió adagot rendelt belőle, de a kudarcos teszteredmények után a német CureVac cég nem fejleszti tovább az oltóanyagot.

Nem fejleszti tovább koronavírus elleni oltóanyagát, és az Európai Gyógyszerügynökséghez beadott engedélykérelmét is visszavonta a CureVac – számol be a hvg.hu.

A német biotechnológiai cég mRNS oltásáról júniusban derült ki, hogy mindössze 48 százalékban hatékony a koronavírus ellen. A kiábrándító számok 40 ezer önkéntes tesztelése nyomán derültek ki. Az alanyok európaiak és latin-amerikaiak voltak.

Foto:123rf.com

A vállalat bejelentése nyomán részvényeinek árfolyama az Egyesült Államokban pár óra alatt 48 százalékkal zuhant. A cég ennek ellenére akkor még úgy döntött, hogy nem adja fel az európai engedélyeztetést, a Moderna és a Pfizer koronavírus elleni oltásainak térnyerése miatt azonban most jobbnak látták befejezni.

A CureVac egyúttal felmondta az Európai Bizottsággal kötött előzetes vételi megállapodását is. A vállalat 405 millió dózist szállított volna oltóanyagából az Európai Uniónak, Magyarország ebből félmillió dózist rendelt.

Hosszú távon a vállalat ugyanakkor nem száll ki a koronavírus elleni küzdelemből: a GlaxoSmithKline gyógyszeripari vállalattal közösen nemrég közösen kezdték meg egy új Covid-vakcina klinikai vizsgálatát. A két cég olyan szezonális emlékeztető oltások fejlesztésén is dolgozik, mely a Covid–19 és az influenza ellen is hatékony lenne.

COVID – Ez az, ami a felére csökkenti a súlyos betegséget

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.