Az AstraZeneca antitest kombinációja hatékonynak bizonyul az omikron ellen

Az Evusheld az egyetlen antitest-kombináció, melyet az Egyesült Államokban engedélyeztek a COVID-19 fertőzés megelőzésére.

Az AstraZeneca Evusheld nevű hosszú hatású COVID-19 elleni antitest készítménye az új vizsgálatok szerint hatékony védelmet nyújt a koronavírus omikron (B.1.1.529) variánsával szemben.

A vizsgálatok szerint az Evusheld két komponensének koronavírus semlegesítési képessége azon a szinten van (171 ng/ml és 277 ng/ml a két komponens tekintetében), amely alapján megfelelő védelmet nyújt a COVID-19 betegség omikron variánsával szemben. A készítmény gátló koncentrációja a SARS-COV-2 vírus eredeti törzsével szemben mindezt 1,3, illetve 1,5 ng/ml literben éri el.

Ezek a korai adatok, melyeket az omikron variáns úgynevezett pszeudovírus teljes tüskefehérje tesztje révén végeztek, megerősíti, hogy az Evusheld két komponense, a tixagevimab és a cilgavimab kombinációja minden jelenleg ismert vírusvariánssal szemben hatékony védelmet biztosíthat1.

A tanulmányt az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerhatóságának (FDA) független szakemberei végezték. A kutatást az Egyesült Államok kormánya finanszírozta.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatási elnökhelyettese szerint „a vizsgálat szerint az Evusheld hatékonysága az omikron variánssal szemben is fennmarad. A két kiemelkedően hatékony, egymás hatását kiegészítő antitest kombinációját úgy alakítottuk ki, hogy lehetőséget nyújtson az újonnan megjelenő koronavírus-variánsokkal szemben. Az Evusheld az első hosszú hatású antitest kombináció, amelyet az amerikai gyógyszerhatóság a COVID-19 betegség-megelőzési céllal engedélyezett. Folyamatosan együttműködünk más országok hatóságaival annak érdekében, hogy az Evusheld minél több országban elérhető legyen a COVID-19 elleni küzdelemben.”

Az Evusheld korábbi klinikai vizsgálatainak idején az omikron variáns még nem jelent meg. A vállalat ezért tovább gyűjti az adatokat annak érdekében, hogy minél jobban megértsük az új variáns hatását a megelőzésben és kezelésben. További elemzések folynak az Evusheld hatékonyságával kapcsolatban mind az AstraZeneca, mind külső vizsgálók révén. Ezek az eredmények hamarosan elérhetők lesznek.

Fotó: 123rf.com

Az FDA sürgősségi felhasználási engedélyt adott az Evusheld számára 2021 decemberében a COVID-19 megelőzésére felnőtteknél és serdülőknél, akiknek egészségi állapota vagy az immunrendszert befolyásoló gyógyszeres kezelése miatt immunhiány áll fenn, és akiknél esetleg nem alakul ki megfelelő válasz a COVID-19 oltásra, valamint azok számára, akiknek a COVID-19 elleni védőoltás nem javasolt. Az első adagok várhatóan napokon belül elérhetők lesznek az Egyesült Államokban.

Világszerte a népesség kb. 2%-a a COVID-19 vakcinák felvétele ellenére fokozott kockázatnak van kitéve, mert nem alakul ki bennük a megfelelő immunválasz3,4. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy ezeknek az embereknek a védelme fontos abból a szempontból is, hogy megelőzzük az újabb variánsok feltűnését5.

Fotó: 123rf.com

A fentieken túl a TACKLE fázis 3 vizsgálatban az Evusheld 50%-kal csökkentette a COVID-19 betegséggel kapcsolatos súlyos és halálos esetek számát a placeboval szemben azon betegek esetén, akik a fertőzést követő 7 napon belül terápiás céllal kapták a kezelést6.

Az Omikron variáns által okozott tüneteket okozó COVID-19 elleni emlékeztető oltás védettsége körülbelül 10 hét alatt csökken, az új, Nagy-Britanniából származó adatok szerint.

Nem túl biztató – A COVID booster védelme körülbelül 10 hét alatt csökkenhet

Megjegyzések

Evusheld
Az Evusheld (korábbi nevén AZD7442) két hosszú hatású antitest (LAAB) – a tixagevimab (AZD8895) és a cilgavimab (AZD1061) – kombinációja, amelyek SARS-CoV-2 vírussal történt fertőzés után lábadozó betegek B-sejtjeiből származnak.
A Vanderbilt University Medical Center által felfedezett és az AstraZeneca számára 2020 júniusában fejlesztési céllal átadott humán monoklonális antitestek a SARS-CoV-2 tüskefehérje7 különböző helyeihez kötődnek, és az AstraZeneca optimalizálta őket a felezési idő meghosszabbításával, valamint az Fc-receptor és a komplement C1q kötődésének csökkentésével. A felezési idő meghosszabbítása a hagyományos antitestekhez képest több mint háromszorosára növeli a hatástartamot, és akár 12 hónapos védelmet is biztosíthat a COVID-19 ellen egyetlen beadást követően8-10; az I. fázisú vizsgálat adatai legalább kilenc hónapig magas neutralizáló antitest-titereket mutatnak.11 A csökkentett Fc-receptor-kötődés célja, hogy minimalizálja a betegség antitest-függő felerősítésének kockázatát – ez egy olyan jelenség, amikor a vírus-specifikus antitestek inkább segítik, mint gátolják a fertőzést és/vagy a betegséget12.

2021 decemberében az FDA vészhelyzeti alkalmazási engedélyt adott az Evusheld (tixagevimeb + cilgavimab) használatára a CVID-19 betegség megelőzésére, Az USA-ban ez az egyetlen antitest-készítmény, melyet megelőzési céllal alkalmaznak. Az Evusheld számos más országban is vészhelyzeti engedélyt kapott.

2021 augusztusában az AstraZeneca bejelentette, hogy az Evusheld statisztikailag szignifikáns mértékben csökkentette a tünetes COVID-19 betegség kialakulásának esélyét a PROVENT vizsgálatban, mely a placebohoz képest 83%-os csökkenést mutat a 2021. november 18-án közzétett 6 hónapos utánkövetés eredményei szerint. Ez év októberében közzétett adatok alapján a TACKLE vizsgálat szintén pozitív eredményeket hozott az Evusheld szempontjából. A gyógyszert a National Institute of Health ACTIV-3 vizsgálat keretében, valamint egy további együttműködő partner kórházi kezelési vizsgálatában a COVID-19 kórházi betegek lehetséges kezeléseként is vizsgálják.

A Vanderbilttel kötött licencszerződés feltételei szerint az AstraZeneca egyszámjegyű jogdíjat fizet a jövőbeli nettó értékesítések után.

AstraZeneca

Az AstraZeneca (LSE/STO/Nasdaq: AZN) egy globális, tudomány-vezérelt biofarmakológiai vállalat, amely az onkológia, a ritka betegségek és a biofarmakológia területén vényköteles gyógyszerek kutatására, fejlesztésére és forgalmazására összpontosít, beleértve a szív- és érrendszeri, a vese- és anyagcsere, valamint a légzőszervi és immunológiai terápiás területeket. Az AstraZeneca több mint 100 országban van jelen, innovatív gyógyszereit betegek milliói használják világszerte. Kérjük, további tájékoztatásért látogasson el az astrazeneca.com honlapra és kövessen minket a Twitteren @AstraZeneca.

 

Hivatkozások
1.     ACTIV. National Center for Advancing Translational Sciences OpenData Portal. SARS-CoV-2 Variants & Therapeutics, All Variants Reported in vitro Therapeutic Activity. Available at: https://opendata.ncats.nih.gov/variant/activity [Last accessed: December 2021].
2.     Neerukonda, S.N. et al. Establishment of a well-characterized SARS-CoV-2 lentiviral pseudovirus neutralization assay using 293T cells with stable expression of ACE2 and TMPRSS2. PLOS ONE March 10, 2021. Available at https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0248348 [Last accessed December 2021].
3.     Oliver, S. Data and clinical considerations for additional doses in immunocompromised people. ACIP Meeting July 22, 2021. Available at: https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2021-07/07-COVID-Oliver-508.pdf. [Last accessed: December 2021].
4.     AstraZeneca data on file.
5.     Corey L, et al. SARS-CoV-2 Variants in Patients with Immunosuppression. N Engl J Med. 2021; 385:562-566. DOI: 10.1056/NEJMsb2104756.
6.     AstraZeneca news release. Evusheld reduced risk of developing severe COVID-19 or death in TACKLE Phase III outpatient treatment trial. Available at: https://www.astrazeneca.com/content/astraz/media-centre/press-releases/2021/Evusheld-phiii-trial-positive-in-covid-outpatients.html. [Last accessed: December 2021].
7.     Dong J, et al. Genetic and structural basis for recognition of SARS-CoV-2 spike protein by a two-antibody cocktail. bioRxiv. 2021; doi: 10.1101/2021.01.27.428529.
8.     Robbie GJ, et al. A novel investigational Fc-modified humanized monoclonal antibody, motavizumab-YTE, has an extended half-life in healthy adults. Antimicrob Agents Chemother. 2013; 57 (12): 6147-53.
9.     Griffin MP, et al. Safety, tolerability, and pharmacokinetics of MEDI8897, the respiratory syncytial virus prefusion F-targeting monoclonal antibody with an extended half-life, in healthy adults. Antimicrob Agents Chemother. 2017; 61(3): e01714-16.
10.  Domachowske JB, et al. Safety, tolerability and pharmacokinetics of MEDI8897, an extended half-life single-dose respiratory syncytial virus prefusion F-targeting monoclonal antibody administered as a single dose to healthy preterm infants. Pediatr Infect Dis J. 2018; 37(9): 886-892.
11.  AstraZeneca news release. New analyses of two AZD7442 COVID-19 trials in high-risk populations confirm robust efficacy and long-term prevention.  Available at: https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2021/new-analyses-of-two-azd7442-covid-19-phase-iii-trials-in-high-risk-populations-confirm-robust-efficacy-and-long-term-prevention.html. [Last accessed: December 2021].
12.  van Erp EA, et al. Fc-mediated antibody effector functions during respiratory syncytial virus infection and disease. Front Immunol. 2019; 10: 548.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.