Áttörés jöhet – A beoltott magyaroknak mentőövet dob az EU?

Lehet, hogy mentőövet dob az Európai Bizottság azoknak a magyaroknak, akiket az orosz Szputnyik V-vel vagy a kínai Sinopharmmal oltottak be.

Bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyiket sem engedélyezte, Ursula von der Leyen bizottsági elnök egy levélben jelezte, hogy az Európai Unió egészségbiztonsági bizottsága, a HSC megvitatja, azok a magyar állampolgárok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak, de most harmadik oltásként egy európai engedéllyel bíró vakcinát is felvesznek, ugyanúgy megkaphassák az európai oltási igazolványt, és ne kelljen a jövőben utazási korlátozásokkal szembenézniük – számol be az Index.hu.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Vasárnap délelőtti online sajtótájékoztatója szerint az Európai Bizottság elnökéhez Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő fordult a fenti kéréssel, aki áttörésként értékelte a döntést, hozzáfűzve, most már az Orbán-kormány küldötteinek kell megharcolniuk az egészségbiztonsági bizottságban azért, hogy a többi tagállam megértse a sok százezer magyar ember problémáját, még akkor is, ha azt alapvetően épp a magyar kormány idézte elő.

Magyarország annak ellenére vásárolt Szputnyik V-t és Sinopharmot, hogy az Európai Gyógyszerügynökség egyik használatára sem bólintott rá. Ujhelyi István elképesztőnek nevezte, hogy Debrecenben olyan oltóanyaggyár épül, ahol keleti vakcinákat akarnak gyártani, ráadásul – hívta fel a figyelmet – Magyarország májusban kiszállt az EU-s vakcinabeszerzés következő fejezetéből is.

Ami a Szputnyik V-t illeti, az EMA engedélyeztetési eljárása a héten megtorpant, az EU-s hatóság további adatokat vár az orosz féltől a folytatáshoz.

Erre számíthat a jövőben, aki Szputnyik V oltást kapott

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.