Aggodalomra is okot ad a Covid-elleni tabletta

A járvány kitörésének kezdete óta probléma, hogy a Covid-fertőzés korai szakaszában nehézkes a betegek ellátása, és így az orvosokhoz, kórházakba sokszor már csak a súlyos, életveszélyes állapotban lévő betegek kerülnek.

Ezen segíthetne egy könnyen hozzáférhető gyógyszer, ami a fertőzés korai szakaszában alkalmazva meggátolhatná a súlyosabb tünetek kialakulását – számol be a Bien.hu.

A Molnupiravir egy tabletta, amelyet az orvos könnyen felírhat, átvehető a gyógyszertárban. További előnye, hogy otthon is be lehet venni, ezzel megkezdve a kezelést. Az Egyesült Királyság szabályozó hatóságai november 4-én hagyták jóvá a gyógyszert.

Egy másik vírusellenes tabletta is készül. A Merck október 11-én kérte az FDA-tól a molnupiravir engedélyezését, a Pfizer pedig nemrég a Covid-19 vírusellenes tablettájának engedélyezését.

Fotó: 123rf.com

A Merck és a Pfizer klinikai vizsgálataiban a résztvevők néhány nappal azután vették be a gyógyszert, hogy érezték a Covid-19 első tüneteit.

A Merck és a Pfizer klinikai vizsgálati adatai szerint a gyógyszerek nagyon hatékonynak tűnnek. Valójában olyan jól működtek, hogy mindkét esetben egy független klinikai vizsgálatokat felügyelő bizottság javasolta a kísérletek leállítását, hogy a cégek továbbléphessenek és rögtön az FDA-hoz fordulhassanak.

A Merck klinikai vizsgálatában a 762 résztvevő körülbelül fele Molnupiravirt kapott, a másik fele pedig placebót – egy olyan pirulát, amely nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot. Sem a betegek, sem az orvosaik nem tudták, ki melyiket kapja.

Körülbelül egy hónap telt el, és 45 placebót kapott résztvevő kórházba került, és közülük kilencen meghaltak. A valódi gyógyszert kapó csoportból 28-an kerültek kórházba, és egyikük sem halt meg.

Nem jelent megoldást mindenkinek

A kórházba kerülés esélyét akár 50%-kal csökkentő tabletta elképesztő – és nagyon szükséges – enyhülést hozna a leterhelt egészségügynek.

Fotó: 123rf.com

Annak ellenére, hogy komoly esélyt jelentene a Coviddal küzdőknek, nem jelent egy csapásra megoldást. A gyógyszert például nem veheti be akárki – terhes nők például valószínűleg akkor sem szedhetik majd, ha a gyógyszerhatóság kiadja a pirulára az engedélyt. Egyelőre azt sem tudjuk, hogy hogyan reagálnak majd a jövőbeli vírusvariánsok a kezelésre.

A CNN-nek adott interjújában a Merck fertőző betegségek felfedezéséért felelős alelnöke válaszolt azokra az aggályokra, amelyek szerint a molnupiravir vakcina-rezisztens mutációkhoz vezethet, és hogy a gyógyszer káros lehet a fejlődő magzatra.

Miután az emberek megfertőződtek a Covid-19-cel, a vírus a fertőzött személy testében mutálódik. Hazuda elmondta, hogy a mutációk nem voltak gyakoribbak a klinikai vizsgálatban résztvevők között, akik molnupiravirt szedtek, mint azok között, akik placebót szedtek. Azt azonban ő is elismerte, hogy várandós nőknek a hatóanyag nem ajánlott. Éppen ezért a gyógyszer betegtájékoztatójának precíz szövegezése – mint minden gyógyszertári készítmény esetében – itt is rendkívül fontos lesz.

Ez is érdekelhet!

Erős fegyvert találtak a a súlyos COVID megelőzésére

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.