A koronavírus minden szervet érint – még az agyat is

A COVID-túlélők felének 6 hónapon túl is vannak tünetei

A COVID-19-ben szenvedő betegek több mint felének még 6 hónappal a gyógyulás után is voltak tünetei – derül ki egy 57 tanulmányt és több mint negyedmillió beteget vizsgáló nagyszabású áttekintésből.

Az eredmények azt mutatják, hogy a COVID-19 hosszú távon is gyakori és tartós, és a szakértők szerint változtatásokat igényel az egészségügyi ellátórendszer működésében.

A kutatók szerint a túlélők felénél (ebben a vizsgálatban közel 80%-uk került kórházba COVID-19 miatt) a tünetek széles skálája alakult ki, beleértve az idegrendszeri zavarokat, tüdő-, szív- és bélproblémákat, valamint a mentális egészséggel kapcsolatos problémákat, bőrproblémákat és “a rossz általános közérzettel kapcsolatos jeleket és tüneteket, beleértve a rossz közérzetet, fáradtságot, mozgásszervi fájdalmat és csökkent életminőséget“.

Az eredményeket a JAMA Network Open című online folyóiratban tették közzé szerdán.

Fotó: 123rf.com

Rendkívül legyengíti az embert

Azonnal figyelmet kell fordítanunk erre a kérdésre” – mondta David Putrino, PhD, a New York-i Mount Sinai Health System rehabilitációs innovációs igazgatója… “Meg kell értenünk, hogy az egyének nagy része az akut COVID-19 fertőzés következtében tartósan fennálló tüneteket tapasztal, és a tartós tünetek közül sokan rendkívüli mértékben legyengítik az embert, és a mindennapi tevékenységekben való részvételre való képtelenséghez vezethetnek.”

A világjárvány elején “sokan azt várták, hogy ez az új vírus hasonló lesz az influenzához – hogy az egyének nagyon megbetegedhetnek, de amikor felépülnek, teljesen meggyógyulnak” – mondta Putrino. “A félreértés az volt, hogy mi történik, amikor egy új típusú vírus végigpusztítja az emberi szervezetet, és áldozatot hagy maga után“.

Az a tény, hogy a tartós tünetek attól függetlenül jelentkeznek, hogy a betegek kórházba kerültek-e vagy sem, és hogy tünetesek vagy tünetmentesek voltak-e, “egyfajta ébresztőt jelentett“.

Fotó: 123rf.com

Putrino elmondta, hogy csapata elsősorban olyan betegeket lát, akiknek a COVID-19 után “láthatatlan“, de legyengítő tüneteik vannak, annak ellenére, hogy a legtöbb vizsgálatuk normálisnak bizonyult.

A betegek gyakran extrém fáradtságról számolnak be, ha fizikailag, szellemileg vagy érzelmileg megerőltetik magukat, a tüneteket több napig tapasztalják. Más gyakran jelentett tünetek közé tartozik a mellkasi fájdalom, az agyi köd, a hirtelen forróság, majd hideg érzés, vagy az étkezés utáni kellemetlen érzés.

Putrino csapata szorosan együttműködik a Mount Sinai Post-COVID Care Center for Post-COVID Care-rel, amelynek sokkal nagyobb csoportja olyan betegekből áll, akiknek összetett, de orvosilag megmagyarázható állapotuk van.

A hosszú távú COVID-19-el jobb vizsgálatokra van szükség, például vérvizsgálatokra, amelyek rámutathatnak a tanulmányban leírt szövődmények némelyikére, mondta Putrino. Hozzátette, hogy a folyamatos távfelügyelet fontos lesz, mert a tünetek “keményen sújtják a betegeket, majd visszahúzódnak. Ekkor kezdünk majd sok olyan fiziológiai diszfunkciót észrevenni, amelyeket egy orvosi rendelőben végzett rutinszerű fizikális vizsgálat során esetleg nem veszünk észre” – mondta Putrino.

Minden szervet érint – még az agyat is

A legnagyobb meglepetés a cikkben talán az, hogy a COVID-19 túlélőinek milyen sokáig vannak tünetei, mondta a tanulmány társszerzője, Dr. Paddy Ssentongo, a Pennsylvania Állami Egyetem Neural Engineering Központjának adjunktusa.

Egy másik kulcsfontosságú pont a betegek által tapasztalt tünetek széles skálája: “Minden szervet érint – még az agyat is” – mondta Ssentongo.

Ez kihívásokat jelent. A széttöredezett egészségügyi ellátórendszer miatt például az Egyesült Államokban ezeknek a betegeknek különböző napokon, különböző orvosoknál kell ellátást keresniük, hacsak nem egy hosszú távú COVID-19 vagy más egyablakos központban kapnak ellátást, mondta Ssentongo.

Fotó: 123rf.com

A hosszú COVID után a mentális egészségre gyakorolt hatásokat messze alábecsülik, mondta.

Ha nem foglalkoznak ezekkel a problémákkal, az eredmény a depresszió növekedése lehet. A mentális egészség kezelését még a világjárvány előtt sem helyezték széles körben előtérbe, mondta. A COVID-19 világjárvány a mentális és a fizikai egészségügyi ellátás integrációjához vezethet. “Ez a legjobb lehetőségünk, mivel mindenki a COVID-19-re összpontosít” – mondta Ssentongo.

Ezt teheti együtt az influenza és a COVID

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.