A COVID-járvány miatt több influenzavírus is kihalt

Elkészült az első nagy, az influenzavírusokkal foglalkozó tanulmány, ami a COVID-járvány kezdete óta készült. Ennek fontosabb megállapításait ismertette Kemenesi Gábor virológus a Facebookon.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem miatt az elmúlt bő másfél évben jóval kevesebb figyelem irányul az influenzára. Hogy mi történt ebben az időszakban az influenzavírusokkal, az a kutatók számára is egy igen izgalmas kérdés, most pedig az első nagy tanulmány is elkészült a témában” – hívta fel rá a figyelmet Kemenesi Gábor virológus a legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

A szakember szerint 2020 eleje óta az influenzavírusok rendkívül komoly visszaszorulását láthatjuk. Ennek oka, hogy a terjedésüket a globális embermozgások, valamint a szezonalitás katalizálja – számol be a Hvg.hu.

„Mióta a mozgás jelentősen lassult, illetve egy ideig le is állt, láthatóan számos influenzavírus-törzs eltűnését okozta (magyarázó: ha egy vírustörzs egyszerűen nem képes a fertőzési láncolatokon emberről emberre továbbmenni, gyakorlatilag kihal)” – olvasható Kemenesi bejegyzésében.

Fotó: 123rf.com

Mint írja, a lezárások éppen ezt eredményezték, ami azt is mutatja, a koronavírus és más légúti vírusok ellen is hatásos a módszer. Ez pedig egyfelől komoly előny a vírus elleni küzdelemben, emellett pedig életeket menthet.

“Érdekesség, hogy bizonyos influenzavírusok, az Influenza B törzs ún. Yamagata vonala és számos influenza A variáns egyszerűen kihalt, hiszen nem tudott gazdaszervezetről gazdaszervezetre továbbjutni” – írta a virológus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos törzsek és variánsok a világ különböző pontjain találtak menedékre. Ilyen például az A(H3N2), ami Ázsia déli, délkeleti részén van jelen, míg az Influenza B Victoria variánsa Kínában, az A(H1N1) pedig Nyugat-Afrikában tud terjedni.

A szakember szerint mindez azért fontos, mert megmutatja, miként viselkednek a vírusok és járványok egy globális világban. Emellett felhívja a figyelmet egy univerzális influenzavakcina szükségességére, ami nagyon sok, vagy akár minden influenzavírus-törzs ellen is védelmet nyújthat egyszerre (jelenleg évről évre figyelemmel kell kísérni az aktuálisan leginkább terjedő variánsokat és hozzájuk igazítani a szezonális influenzavakcinát). Ennek fejlesztésében egyébként egy kiváló hazai kutató is részt vesz.

Hamarosan érkezik a kombinált Covid/influenza-vakcina

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.