Zajos világunk sokkal károsabb a hallásunkra, mint gondolnánk

Világszerte a zaj jelenti a megelőzhető halláskárosodás legfőbb okát. A legnagyobb veszélyben a nagyvárosokban élők vannak, a zajos környezet nem kevesebb, mint 64 százalékkal növeli a hallásromlás rizikóját egy korábbi tanulmány szerint.

Bárhol ki lehetünk téve túlzott zajhatásnak, az utcán, a munkahelyen, de még szórakozás közben is. Egy átlagos beszélgetés hangereje nagyjából 60 decibel, de ha már fel kell emeljük a hangunkat, hogy meghalljanak, akkor valószínűleg átléptük a 87 dB hangerősséget. Egy építkezésen a zaj 96dB-es is lehet, egy forgalmas autópálya mellett 75-105 dB is mérhető, egy zenei fesztiválon vagy egy éjszakai klubban azonban akár már a 110 dB-t is elérheti a hangerő. Minden olyan zajhatás, mely tartósan 85 dB felett van, megfelelő hallásvédő eszköz nélkül károsíthatja a hallásunkat.

Hogyan védekezzünk a káros zajhatás ellen?

A munkahelyi zaj negatív hatásainak megelőzésére számos országban léteznek biztonsági előírások. Ilyen például Nagy-Britanniában, hogy annak, aki 85dB-es vagy annál erősebb hangerőnek van kitéve, hallásvédőt kell biztosítani, és rendszeresen ellenőrizni kell a hallását. Ám nem csak a munkában, a magánéletben is leselkedik ránk számos halláskárosító tényező, melyeknek önként tesszük ki magunkat. Ilyenek az mp3-lejátszók, melyekből akár 100 dB hangerővel düböröghet a zene a fülünkbe, és ekkora zaj már 15 perc alatt akár maradandó halláskárosodást is okozhat.

Fotó: 123rf.com

Rejtett halláskárosodás

Egészen napjainkig úgy hittük, hogy a zaj okozta hallásromlás hátterében a belső fülben található hallószőrök károsodása áll, melyek azért felelősek, hogy a hanghullámokat idegi jelekké alakítsák át. Ám az újabb tanulmányok kimutatták, hogy még az aránylag mérsékelt zajhatás is károsíthatja a hallóideget, mely a hangingereket közvetíti az agy hallásközpontjába. Ez ún. rejtett hallásvesztést okozhat, melynek onnan ered az elnevezése, hogy az illető észre sem veszi, hogy romlott a hallása, mivel csendes körülmények között jól hall, csak nagyobb háttérzaj esetén észleli, hogy gyengült a hallása, amit azonban a zajos körülményeknek tud be. A városlakókat folyamatosan körülvevő háttérzaj is rejtett hallásvesztéshez vezethet.

Hallásromlás okozta kellemetlen tünetek

Sokan, akik rejtett vagy más típusú hallásromlástól szenvednek, egyéb kellemetlen tünetet is tapasztalnak, például fülcsengést. Egy másik lehetséges panasz a zajokra való fokozott túlérzékenység, az ún. hyperacusis, melynek során a mindennapi zajok is elviselhetetlennek tűnnek. Mindezek nem csupán a mindennapokat keserítik meg, de hosszútávon depresszióhoz és elszigeteltséghez is vezethetnek.

A rejtett hallásvesztés, a fülcsengés és a hyperacusis nem csupán az életminőséget rontják, hanem megnövelik annak a valószínűségét is, hogy idősebb korban még súlyosabb lesz a halláscsökkenés mértéke. Ezért nagyon fontos, hogy minden lehetséges eszközzel és módon óvjuk a hallásunk épségét már fiatalon is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.