Vörös, ég, és viszket

Az allergia a szemeket sem kíméli. A szénanátha jellegzetes tüsszögéssel, orrdugulással és orrfolyással járó tünetei mellett a szemünk is gyakran ég és viszket.

Dr. Pintér Judit allergológus segítségével utána jártunk, mi okozza a panaszokat és mit tehetünk a javulás érdekében.

Vörös, viszkető szemek

Az allergiás kötőhártya-gyulladás, vagy másnéven konjuktivitisz néven ismert betegség – a kiváltó okoktól függően – jelentkezhet szezonálisan, vagy akár egész éven át is.

Az év egy adott időszakában jelentkező tüneteket többnyire a szemekbe kerülő pollenek, míg az állandó panaszokat inkább a beltéri allergének: állatszőr, háziporatka allergia, vagy penészgomba váltja ki. A beltéri allergének által okozott kötőhártya gyulladás sokkal enyhébb, mint a pollenek okozta, sőt sokszor nem is jelentkezik.

A szemhéjak belső és a szemgolyó külső felszínét borító vékony kötőhártya gyulladása a betegnél viszketést, szemvörösséget és könnyezést okoz. Amennyiben nem kezeljük, a viszketés miatti dörzsöléssel másodlagos fertőzéseket is okozhatunk.

Fontos a megfelelő szemcsepp!

A szemtünetek kezelésére az antihisztamin tartalmú szemcseppek ajánlottak. A kötőhártya gyulladást vény nélkül kapható szemcseppekkel is kezelhetjük, azonban ezek egy részének – dekongesztánsok – 1 hétnél tovább történő használata ártalmas. Mindenképpen javasolt, hogy szemész vagy allergológus szakorvossal konzultáljon a beteg a használandó szemcseppet illetően.

szem56

Tanácsok a mindennapokra

– Napközben lehetőleg ne érintsük meg, és ne dörzsöljük szemeinket.

– Gyakori és alapos kézmosással védekezzünk a szemet érintő fertőzések ellen.

– Az ágyneműt és a párnákat magas hőfokon mossuk rendszeresen, így is csökkentve a szembe jutó allergének mennyiségét.

– A szemek környékén kerüljük a kozmetikumok használatát.

Kontaktlencsét, vagy lencsetárolót soha ne használjunk másokkal megosztva!

– Amennyire lehetséges, minimalizáljuk a kontaktlencse napi viselésének idejét.

– Konzultáljunk szemész szakorvossal a napi, eldobható lencsék viselésének lehetőségéről.

– Minimalizáljuk a szembe kerülő allergének mennyiségét. A kerti munkák során viseljünk védőszemüveget, a szabadban tartózkodás közben pedig napszemüveget.

– Napközben használjunk rendszeresen szemcseppet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.