Vízibetegségek meg a többi

Az E.coli-tól a Weil-betegségig: a természetes vizek veszélyei nem elhanyagolhatók. Weil-betegség, kriptosporidiózis. Mik is ezek pontosan?

Nagy-Britanniában egyre nagyobb teret hódít a természetes vizekben való fürdőzés és nálunk is igen népszerűek a bányatavak és más vizek. A brit Wild Swimming nevű szövetség például, amely weboldalán felsorolja a legszebb brit természetes fürdőhelyeket, több mint 15 ezer tagot számlál. Vajon milyen egészségügyi veszélyekkel járhat ez a hobbi?

A vízen keresztül terjedő betegségek Nagy-Britanniában egyáltalán nem ritkák, ezt bizonyítja az olimpiai aranyérmes evezős, Andy Holmes halála is, akivel a Weil-betegség végzett. A természetes vizek akár szennyvíz, akár a vadon élő állatok (különösen a  patkányok) által terjesztett betegségek következtében könnyen fertőződhetnek.

A tengervíz általában kevesebb problémát okoz, mert a víz nem tud posványosodni, a sótartalom pedig gátolja a baktériumok szaporodását. Az édesvízi fürdőzés éppen ezért kockázatosabb. A szakértők szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy ki se menjünk a szabadba, mindössze oda kell figyelni a megfelelő óvintézkedésekre.

Weil-betegség

A leptospirózis, más néven Weil-betegség állati vizelet útján terjedő bakteriális fertőzés. A betegség hányással, hasmenéssel, súlyos fejfájással, izomfájdalommal, kimerültséggel és kezelés hiányában halálos szervelégtelenséggel járhat.

r7jqulyy

Sokan úgy vélik, hogy a betegség csak patkányok vizeletével történik, valójában azonban akár róka, nyúl, macska vagy akár sün is lehet. Többnyire tavakban fordul elő, ahol a víz nem folyik szabadon. A víz lenyelésével is el lehet kapni a fertőzést, de leggyakrabban közvetlenül a véráramba kerülve fertőz. Általában horgászok, evezősök és jet-skizők esnek áldozatul, akik gyakran megsérülnek a vízben.

A szakértők azt javasolják, hogy viseljünk szandált a vágások elkerülése érdekében, a meglévő sebeket pedig tartsuk távol a víztől. Városi területeken csak akkor érdemes úszni, ha a hatóságok ellenőrzik a víz biztonságosságát, és árvízi területen se fürödjünk. Ha fürdőzés után tüneteket tapasztalunk, azonnal menjünk kórházba, ahol antibiotikum kezelést adnak.

Kriptosporidiózis

Ezt a betegséget a Cryptosporidium parazita okozza, amely a vékonybelet támadja. Leggyakrabban az 1-5 éves gyermekeket érinti. Tünetei a hasmenés, a hányás, a kiszáradás, a súlyos fejfájás és néha bőrkiütés körbe a hason. Az egészséges immunrendszerrel rendelkező betegek kezelés segítségével egy hónapon belül felépülnek.

A fertőzést szennyvíz vagy elhullott állatok okozhatják. Olyan patakokban fordul elő gyakran, amelybe szarvasmarhák vagy birkák vizelnek, ezért ezekből nem szabad inni. A fertőzés elkerülése érdekében mindig alaposan mossunk kezet, miután folyóban vagy patakban eveztünk.

dzq2lic37

Escherichia Coli

Az általában az ételmérgezéssel összefüggésbe hozott E.coli baktérium szennyezett folyóvizekben is előfordulhat. Már egy kevés fertőzött víz lenyelésével is össze lehet szedni a baktériumot. A fertőzés hányást és hasmenést okoz. A szakértők a mellúszást javasolják, mert ezzel minimálisra csökkenthető a szájba kerülő víz mennyisége.

Középfülgyulladás

A középfülgyulladás a rendszeres úszók körében ötször nagyobb valószínűséggel fordul elő, mint másokban. Az apró karcolások és sebek sebezhetővé teszik a fület a vízben lévő számos baktériummal szemben, amelyek a fül gyulladását és viszketését okozzák.

A fertőzés elkerülése érdekében lehetőleg ne tegyük bele a fejünket a vízbe, vagy használjunk füldugót. Ha úszás után tüneteket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, aki antibiotikumos fülcseppet ír fel.

Algák

Meleg időben kékeszöld cianobaktériumok telepednek meg a lassan mozgó víz felszínén. Ezek ritkán okoznak halált, de viszkető bőrkiütést, gyomorrontást és szélsőséges esetben légzési nehezítettséggel járó allergiás reakciót válthatnak ki. Kutyákra különösen veszélyes lehet. Lehetőleg kerüljük az olyan tavakat, amelyekben koncentráltan fordul elő alganövekedés.

Forrás: