Vizeletből is lehet Parkinsont diagnosztizálni

Amerikai kutatók olyan fehérjét fedeztek fel, ami segít felismerni a Parkinson-kórt és követni a betegek állapotát.

Áttörést értek el a Parkinson-kór felismerésében az Alabamai Egyetem kutatói. Andrew West és kollégái egy új biomarkert fedeztek fel a páciensek vizelet- és gerincfolyadék mintáiban.

A marker molekula egy foszfát csoporttal ellátott, szakkifejezéssel foszforilált fehérje, ami a betegség kockázatára, jelenlétére és súlyosságára is utal.

A neurológiai betegségek és a stroke kutatását összefogó amerikai intézet (NINDS) öt éve fagyasztja le a Parkinson-kóros betegek mintáit abban a reményben, hogy egy ehhez hasonló jelző molekulát sikerül kimutatni benne.

Senki nem hitte volna, hogy sikerül egy olyan nagy fehérje nyomára bukkanni, mint az LRRK2 a testnedvekben, mivel ez normális esetben csak az agysejteken belül található meg” – fogalmazott Andrew West. Az ehhez hasonló biokémiai markerek és az új agyi képalkotó technikák segítségével idővel megállíthatjuk a már kibontakozó betegséget – tette hozzá.

rakkutatas2

A szakember szerint a legnagyobb változást az jelenti majd, hogy a célzott gyógyszeres kezelésekről aktív, valós idejű visszajelzést kaphatnak az orvosok, és nem kell „vaktában tesztelni” az új hatóanyagokat.

West és kollégái tavaly jelentettek be egy ígéretes Parkinson-gyógyszert, mely állatokban sikerrel akadályozta meg az ideggyulladást és degenerációt. Ennek klinikai tesztelésében is minőségi ugrást jelenthet a biomarker felfedezése.

Hogy a módosult LRRK2 fehérje milyen mechanizmuson keresztül működik közre a Parkinson kialakulásában arra még keresik a válaszokat, de a párhuzam már bizonyított.

Az Alabamai Egyetem kutatását több Parkinson-kutatással foglalkozó szervezet, többek közt Michael J. Fox alapítványa is támogatta.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.