Vigyázzunk a szemünk világára!

Az emberek többsége észre sem veszi – természetes számára, hogy lát. Manapság azonban még több körülmény van, ami miatt óvnunk kell a szemünket.

Vigyázz rá, mint a szemed világára – nem véletlenül hangzik el sokszor ez a régi mondás. Szemünk az egyik legfontosabb szervünk, amiért, hogy minél további hatékony legyen, mindent meg kell(ene) tennünk.

Akármilyen természetes is a legtöbbünk számára: a látás is az élet örömeihez tartozik! Nem szabad hagyni elveszni, törekedjünk arra, hogy minél tovább megőrizzük a legjobb formáját.

Tapasztalataink nagy részét ugyanis ezen érzékszervünk működése által szerezzük. Létfontosságú a szemünk, a hallást, a szaglást, az ízlelést, tapintást és az egyensúlyérzést is megelőzi.

szem63

A szemgolyónk lényegében egy különösen érzékeny "kamerát" rejt. Érzékleteink kétharmadát a látással szerezzük: másodpercenként több milliónyi idegingerület érkezik, melyeket a szem fogad, és továbbít az agy felé. A hatalmas információmennyiség feldolgozásához az agynak ezekre "szakosodott" területei vannak.

Látásunk rendkívül fontos, hiszen világunkban segítségével könnyű tájékozódni, színeket megkülönböztetni, arcokat felismerni, első benyomást szerezni egy emberről. Információink 90 százalékát szerezzük rajta keresztül. A látásnak köszönhető a vizuális információ feldolgozása. Fő célja a tárgyak azonosítása, és azok közvetlenül nem észlelhető tulajdonságainak felismerése, illetve a cselekvés vezérlése.

Gondoljunk csak bele, ha nem látnánk, hogyan különböztetnénk meg a friss húst a romlottól, hogyan észlelnénk, hogy valakinek sápadt vagy egészséges színű az arca, vagy akár azt, milyen a kedélye. A színek alapján választjuk ki, mit vegyünk fel, hogyan szépítkezzünk, milyen bútort vegyünk otthonunkba…

Szemrongálók vagyunk?

Nemcsak a rosszul beállított tévé, a túl közelről figyelt képernyő, a nem megfelelő fényviszonyok közötti varrás, olvasás rontja a szemet – napjainkban, amikor rengetegen ülnek órák hosszat a számítógép előtt, különösen fontos óvni a látásunkat.

A pislogás olyan, automatikus cselekedet, amelyet már észre sem veszünk, ugyanakkor a monitor előtt ülve az nem tűnik fel, hogy "elfelejtünk" pislogni. A sokkal kevesebb pislantás miatt kiszárad a szemünk, és elfáradnak a szem izmai – romlik a látás élessége, aminek a vége sok esetben az, hogy mehetünk a szemorvoshoz, aki szemüveget tanácsol.

szem63

A dohányzással is károsítjuk szemünket. A szemben csak hajszálerek vannak, melyeket a nikotin szűkít. A vérkeringésbe kerülő égéstermékek az oxigént kiszorítva jutnak a szembe. Rontják a látóideg működését, vagyis a látás romlását eredményezik.

Vigyázzunk rá!

Bármennyire is viccesnek tűnik, hogy egyél sok répát, jobb lesz a szemed – ez igaz. Nem csak így akarták annak idején belénk diktálni szüleink ezt a zöldséget, az valóban jó hatással van látásunkra. Érdemes sok zöldet, leveles zöldségeket, citrom- és narancssárga gyümölcsöket, halat, mogyoróféléket fogyasztanunk, hogy látásunk minél tovább tökéletes maradjon.

Ne feledjük: a látás igazi kincs! Használjuk ki, ügyeljünk rá, hogy 60 évesen is legyünk képesek közel olyan tökéletesen olvasni, mint fiatalon, a fotóalbumot pedig szemüveg nélkül nézegethessük az unokákkal…

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.