Vigyázz! – Ekkor soron kívüli asztma kontrollra van szükséged

Az asztma krónikus betegség. Változékony lehet, alapvetően nem gyógyítható, de megfelelően beállított kezeléssel tartós tünetmentességet lehet elérni. 

Milyen egyértelmű jele van annak, hogy a személyre szabott kezelés nem megfelelő, azon módosítani kell?

A jól beállított asztma tünetmentes

Az asztma lépcsős kezelésében a tünetmentesség eléréséhez szükséges gyógyszereket állapottól függően lehet módosítani. A beteg panaszai és a vizsgálati eredmények alapján a dózist csökkenteni és növelni is lehet. 

A megfelelően kezelt asztma azt jelenti, hogy a beteg azokat a gyógyszereket és olyan dózisban szedi, amely számára biztosítja, hogy nem jelentkezik nehézlégzése, sem köhögési rohamok. A betegsége miatt nem esik ki a munkából, nem igényel asztmás roham miatt kórházi vagy sürgősségi ellátást, a jól beállított kezelés mellett gond nélkül sportolhat is. Ezt az állapotot nevezzük jól kontrollált asztmának” – mondja Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa.

A túl gyakori rohamoldó használat jelzi, hogy gond van a kezeléssel

Az asztma kezelése során fenntartó és rohamoldó készítményeket is alkalmaznak. A fenntartó kezelés célja a légutak gyulladásának csökkentése. Ezeket a készítményeket tartósan és rendszeresen kell szedni, a megadott mennyiségben akkor is, ha nincsenek panaszaink. 

A rohamoldó szerekre olyankor van mindenképp szükség, ha a beteg az alábbi tüneteket észleli:

  • a légutak szűkülete miatt a kilégzés nehezített, 
  • zihálás, mellkasi nyomó érzés, 
  • a levegővétel egyre nehezebb, köhögési roham, légszomj jelentkezik.  

A nem megfelelően kezelt asztma érzékeny jele, ha heti két alkalomnál is többször van szükség rohamoldó szerek használatára. Ilyen esetben az asztma fenntartó kezelésén módosítani kell! Ha ezt tapasztaljuk, az előírt fél-egy éves kontroll vizsgálat mellett, soron kívül is keressük fel kezelőorvosunkat.

Milyen egyéb tünetek esetén javasolt a soron kívüli kontroll?

Nem csak a súlyos, rohamot jelző tünetek utalhatnak arra, hogy az asztma kezelését módosítani kell. A betegség romlását, egy későbbi rohamot is előre jelezhetnek bizonyos enyhébb, akár más betegségekkel is könnyen összetéveszthető tünetek: 

  • fizikai teljesítőképesség csökkenése, 
  • gyakori, rohamszerű köhögés.

Olvasd el ezt is!

Gyerekkori asztma: biztonságosak a szteroidok?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.