Vigyázz! A D-vitamin készítményben allergén is lehet!

A D-vitamin az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Várandósság során pedig a D-vitamin nem csak az anya, de a baba számára is nélkülözhetetlen. Azonban sokan mégsem szedik, egyszerűen azért, mert nem tehetik.

Miért nem?

Ha tudjuk, hogy mennyire fontos a D-vitamin, akkor sokan miért nem gondoskodnak a pótlásáról? Nos, a válasz egyszerű: mert nem tehetik. A D-vitamin készítmények ugyanis nagyon különbözőek, de egy dologban rendszerint megegyeznek, ez pedig a szójabab olaj tartalom. Szinte kivétel nélkül alkalmazzák ezt az anyagot, amivel azonban van némi gond.

Jelesül az, hogy a szójabab olaj egy allergén anyag, melyre meglepően sokan érzékenyek, számukra pedig a D-vitamin pótlása így erősen körülményes. Hiszen az allergének mellett a D-vitamin készítményeknek is meg kell felelni egy sor elvárásnak.

Sok szempont

Az, hogy ne allergizáljon egy vitaminkészítmény alapelvárásnak tekinthető – gondolnánk, de ez sajnos nincsen így. A szójabab-olaj mellett a tabletták nyelést segítő bevonó anyaga, de a színezékek is lehetnek allergének – ráadásul ezekre többnyire nincs is igazán szükség.

“A vitaminkészítmények esetében a felszívódás kiemelten fontos, hiszen csak jó hasznosulás mellett képesek ellátni azt a feladatot, amiért pénzt adtunk ki rájuk. A hasznosuláshoz két részlet fontos: egyrészt maga az anyag, másrészt a segédanyagok. A D-vitamin esetében a felszívódást nagyban segíti a kalcium és a magnézium, de minden anyagnak megvannak a maga “segédanyagai” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

Természetesen maga az anyag sem mindegy, milyen formában szerepel a készítményben. A biológiailag aktív anyagok hasznosítása a szervezet számára lényegesen könnyebb – ebből következően egy tablettából nagyobb mennyiséget hasznosítunk. A D-vitamin esetében a D3 variációt érdemes keresni, hiszen ennek a legjobb a hasznosulása (más anyagok esetében jellemzően a -citrát és a -glükonát verziókat érdemes keresni).

Fotó: 123rf.com

Elég a Nap?

A D-vitamin egy hormonszerű anyag, melyet a szervezet önmaga is képes előállítani, amihez nem is kell más, mint a napsütés. És hogy elegendő-e az a mennyiség, amit így hoz létre a szervezet? Igen! Már persze akkor, ha létrehozza. Ha ugyanis hosszú ruhában vagyunk, vagy éppen a felhők takarják a Napot, esetleg épp a télben, vagy a tél végén vagyunk, akkor a D-vitamin előállítása nehézkes, ilyenkor a raktárakból építkezik a szervezet. A téli időszak végére azonban a raktárak is kiürülnek, így a pótlás lényeges kérdéssé válik.

Abban az esetben is érdemes a pótlást választani, ha történetesen kismamáról van szó. Egyrészt náluk a D-vitamin igénye is megnövekszik, másrészt a napsütéssel járó meleget is nehezebben viselik, sokszor pedig a pocak napoztatása sem jó ötlet. Esetükben ráadásul általános tápanyagigény növekedéssel lehet számolni, melyre a szakemberek szinte minden esetben várandósvitamin szedését javasolják. Ilyenkor csupán olyat kell keresni, mely komplex, D3 formában tartalmazza a D-vitamint, nem allergizál – vagy legalább minimális annak esélye – és megfelelően szolgálja ki a három trimeszter eltérő igényeit.

A C- és D-vitamin segíthet, de mégis miért nem javul a férfiak termékenysége?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.