Veszélyesek-e a fényvédő termékek?

Nemrégiben felröppentek bizonyos hírek a fényvédő termékek biztonságáról. A témában felmerülő kérdésekre dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász-kozmetológus válaszol.

Cáfolnak a bőrgyógyászok

Legyünk nagyon óvatosak a naptejekkel! – figyelmeztet az Environmental Working Group (EWG) nevű csoport. A nonprofit szervezet szerint ezek a készítmények nem csak a bőrrák növekedését gyorsíthatják fel, de a hormonrendszer működését is megzavarhatják. Azzal is vádolják a gyártókat, hogy a napvédők egyáltalán nem hatékonyak, így hamis biztonságba ringatják a felhasználókat.

Az American Academy of Dermatology (Bőrgyógyászok Amerikai Akadémiája) szerint ezek az állítások nem igazak. Tudományos bizonyítékok támasztják alá a napvédők hatékonyságát, így kiemelten fontosak a bőrrák elleni küzdelemben. Mindazonáltal a szakértők az EWG két állításával is egyetértettek. Egyrészt, hogy nem bízhatunk abban, hogy ha reggel egyszer bekenjük magunkat, az egész nap védeni fog minket a tűző napon. Másrészt, hogy a legtöbb ember közel sem tesz meg mindent a fényvédelem érdekében.

A hatékony fényvédelem 4 szabálya

naptej4807

1. Gyakran ismételjük a krémezést!

Az UVA-sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. A bőr barnaságát, de a leégést is az UVB sugarak okozzák, amelyek szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez.

Az SPF, a Sun Protection Factor rövidítése, vagyis a fényvédő faktorra utal. Az UVA-faktor az UVA-sugárzás elleni védelem erősségét jelenti. A fényvédő faktor melletti szám arra utal, hogy hányszorosan több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a naptej használatával. Ha például fényvédő krém nélkül 3 perc alatt leégünk, akkor egy 30 faktoros fényvédő krémmel ez az idő 30×3 percre, azaz kb. 90 percre tolódik ki.

Vagyis ilyen faktorszám mellett is legalább másfél óránként ismételnünk kell a krémezést. Fontos az is, hogy mielőtt kimegyünk a napra, előtte 20 perccel kenjük be magunkat, mert körülbelül ennyi idő kell, míg a naptejek kifejtik a hatásukat.

A tavalyi termékek is megfelelnek, mivel a fényvédőket direkt úgy fejlesztették ki, hogy ellenálljanak a nagy hőmérsékletváltozásoknak. A vízzel, a homokkal való érintkezés azonban tönkreteheti a naptej hatását és a védelem már nem lesz garantált. Ezért ha biztosra akarunk menni, vásároljunk új terméket! – figyelmeztet dr. Boros- Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

krem4

2. A víz, a napernyő alatt is védekezzünk!

Aki a napernyő vagy fa alatt hűsöl, azt csak az UV-sugarak 50-80 százaléka éri, ami bőven elég ahhoz, hogy lebarnuljon. Fél méterrel a víz felszíne alatt az eredeti sugárzás 40 százaléka mérhető, és mivel a bőrt a víz folyamatosan hűsíti, nem is érezzük, hogy égünk, így ilyenkor használjunk vízálló terméket. Az autó ablaküvege szintén 80 százalékban engedi át az UVA-sugarakat, ezért használjunk legalább UV-filterrel ellátott ellátott nappali krémet.

UV szűrő ugyanis a régebbi autótípusokban csak a szélvédőben van, az oldalsó ablaküvegekben nincs. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a sofőrök bal oldali testrészein (bal kar, bal arcfél) gyakrabban fordult elő melanoma, mivel erről az oldalról érte őket döntően napfény.

3. Ne tartsunk a vegyi anyagoktól!

Az EWG jelentésében aggódott a naptejekben található retinyl palmitate miatt, mert úgy tartják, hogy növeli a bőrrák kockázatát és gyorsítja az állapotromlást. Az amerikai bőrgyógyászok azonban hangsúlyozzák, hogy ez eddig csupán egér-kísérletekben tűnt így, és az egerek jóval hajlamosabbak a bőrrákra, mint az emberek.

testapolo8

Ráadásul ezek a kísérletek még nem tekinthetők befejezettnek, és nem vonatkoztathatók más élőlényekre. Az EWG egy másik hatóanyagot, az oxybenzone-t a hormonrendszer megzavarásával gyanúsítja, szintén egér-kísérletekre hivatkozva.

A bőrgyógyász szakma álláspontja szerint azonban az egerekkel jóval nagyobb mennyiségben ettetek ilyen anyagot, mint amennyi a fényvédőkben található és ami belőlük felszívódik a bőrön keresztül. Ráadásul egy önkéntesekkel folytatott vizsgálat során – amelyben a jelentkezők két héten át napi kétszer kenték magukat oxybenzone tartalmú készítményekkel – nem tapasztaltak jelentős változást a vér hormonszintjében. Aki mégis tart az anyagtól, tanulmányozza át a termékek összetevőlistáját, és válasszon olyat, amely nem tartalmaz oxybenzone-t.

4. Ne feledkezzünk meg a sapkáról, napszemüvegről!

A szem belseje leegyszerűsítve sötét kamrácskákból áll, és erről a sötétségről melanociták, vagyis pigmentsejtek gondoskodnak. A túl erős napsugárzás akár e sejtek rákos elváltozását is okozhatja. A víz vagy a hó visszaveri a sugarakat, a szem külső rétege is megéghet. Ilyenkor az ember ideiglenesen elveszítheti a látását – ezt hívják hóvakságnak. Tehát a valódi UV-szűrővel ellátott napszemüvegek mindenképpen ajánlottak. A sapka a fejtetőt óvhatja meg a leégéstől és az arcot is árnyékban tartja.

Forrás: