Veszélyes a polcról leemelt szemüveg?

A bevásárlóközpontok polcairól választott szemüveg nem csak azért veszélyes, mert nem személyre szabott, de azért is, mert így kimarad a szemészeti szűrések számos fontos eleme a vásárlók életéből. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa arról beszélt, hogy a szűrésekkel akár a vakság is megelőzhető.

Miért veszélyes az „instant” szemüveg?

A bevásárlóközpontokban, esetleg piacokon árult olcsó szemüvegek legnagyobb veszélye abban áll, hogy mindkét lencse ugyanolyan dioptriájú. A valóságban azonban ritka, hogy valakinek mindkét szemén ugyanakkora a fénytörési hiba. Vagyis ha például mínusz kettes dioptriára szorul a jobb szemünk, de csak másfelesre a bal, akkor az „instant”, kész szemüveg vagy túlkorrigálja az egyik szemet, vagy alul a másikat. Ez pedig hosszútávon problémákhoz vezethet, a fejfájástól, a szédülésen keresztül a további látásromlásig. Ráadásul az sem mindegy, hová esik a lencsék fókusza, ami egy receptre csináltatott szemüveg esetében pontosan a mi szemünkhöz igazodik. Érdemes tehát meggondolni, mivel nyerünk többet: néhány ezer forint megspórolásával vagy a szemünk egészségével.

A szűrésen nem csak az éleslátást vizsgálják

“Egy szemészeti szűrés alkalmával nem csak a látásélesség vizsgálat történik meg, de számos, esetleg teljesen tünetmentes betegség szűrésére is sor kerül. Tudnivaló, hogy egyetlen szervünk sem képes olyan élethű képet festeni vénáink és artériáink állapotáról, mint a szemünk. Mivel szinte mindegyik, az anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szem fontos szerepet játszhat az ilyen típusú betegségek felismerésében” – hangsúlyozza dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa. Egy teljes, átfogó szemészeti szűrés során mindezt professzionálisan és eredményorientáltan kivizsgálják, egy esetlegesen súlyos látásromlást eredményező betegség apró jelei után kutatva.

szemuveg

Amikor feltétlenül szükséges a szűrés

Cukorbetegek számára igen fontos a rendszeres szemészeti szűrés és kontroll. A kezdeti elváltozások nem okoznak semmilyen panaszt, ezért sokan akkor fordulnak orvoshoz, amikor már késő, és a szemfenéki probléma elhatalmasodott. A diabétesz gyakori szövődményei a szemfenék ereinek elváltozásai és következményes bevérzések, elhanyagolt súlyos esetben vakságot okozó érburjánzás. A betegség velejárója lehet hasonló okból kifolyólag a szemnyomás emelkedése is, melyből – kezelés hiányában – zöldhályog betegség is kialakulhat.

Magas vérnyomással élőknek is ajánlatos évente részt venni egy teljes szűrőprogramon.

– Rendszeres, ismétlődő fejfájásos panaszok esetén is ajánlott a szemészeti kivizsgálás, mivel a panaszok hátterében összetett vagy különleges dioptriaprobléma, illetve szemnyomás emelkedés is állhat. Minden fejfájásos panasz esetén ki kell zárni a koponyán belüli nyomás emelkedésének gyanúját a szemfenék vizsgálatával.

– Akinek nincsenek szemészeti panaszai, de a családjában előfordulnak szemproblémák (rövidlátás, gyermekkori kancsalság, zöldhályog) annak harminc éves kor felett érdemes évente egyszer részt vennie szemészeti szűrővizsgálaton. Negyven év felett pedig mindenkinek javasolt a zöldhályog szűrése.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.