Veszélyes a gitárom?

Bár zenész és hangszere a legtöbbször elválaszthatatlan egymástól, a kapcsolatnak sokszor kellemetlen mellékhatásai lehetnek, a szakértők szerint ugyanis a hangszerek fém és fa részei bőrgyulladást okozhatnak.

A kontakt dermatitisz egy allergiás eredetű bőrgyulladás, aminek leggyakoribb tünetei az érintett területen jelentkező bőrpír és gyulladás. Dr. Anthony Fransway bőrgyógyász (Fort Myers) szerint a hangszerek fa és fém részeivel való állandó kapcsolat könnyedén allergiás reakciókhoz vezethet.

gitár

Fransway szerint, ha felmerül a kontakt dermatitisz gyanúja, mindenképp érdemes felkeresni egy szakorvost és elkerülni az allergénnel való kapcsolatot, amíg a bőr teljesen meg nem gyógyul. A hangszerükre allergiás zenészek problémáira megoldást jelenthet a kesztyű viselése, vagy az adott hangszer bőrrel érintkező felületének cseréje.

“A bőrgyógyász kezelheti, de meg nem gyógyíthatja a betegséget, az ugyanis az allergén jelenlétében megint ki fog újulni” – mondta Fransway. “Ezért nagyon fontos, hogy a hasonló problémával küzdő zenészek foglalkozzanak a problémával és mindenképp keressenek fel szakembert.”

Dr. Fransway az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia éves gyűlésén ismertette kutatásait a témában.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.