Vesemedence-gyulladás terhesen?

Gyakori komplikáció a jobb oldali vesemedence gyulladása a terhesség második felében, ezért igen fontos a terhesgondozás során a megfelelő időben elvégzett vizeletvizsgálat.

Vesemedence-gyulladásnak (pyelitis) nevezzük a vesemedence nyálkahártyájának fertőződését, amely súlyos, elhúzódó esetben a fertőzés a vese állományára is ráterjedhet (pyelonephritis).

Kockázati tényezők

A betegség gyakran előfordul csökkent védekezőképességű egyénekben, így cukorbetegekben, kemoterápiás kezelésben részesülő daganatos betegekben. Rizikótényező továbbá a húgyutakban lévő akadály, amely vizeletpangáshoz és fertőződéshez vezet. Ilyen akadály a megnagyobbodott prosztata, a húgyúti kő, vagy húgyúti tumor. Ebben az esetben a gyulladás visszatérő jellegű.

terhess_katt12

Gyakori komplikáció a jobb oldali vesemedence gyulladása a terhesség második felében, amely akár vetéléshez is vezethet. Ennek oka a növekvő méh, amely a húgyvezető nyomásával vizeletpangást idéz elő. Ezért fontos a terhesgondozás során a megfelelő időben elvégzett vizeletvizsgálat.

A vesemedence-gyulladás diagnózisa és kezelése

Szövődménymentes esetben a diagnózis egyszerű: rutin vizeletvizsgálat, valamint a vizeletminta mikrobiológiai tenyésztése szükséges. A fent említett visszatérő gyulladások okának tisztázására többnyire elegendők egyes képalkotó vizsgálatok (ultrahang, röntgen, CT). Az egyszerű gyulladás esetén antibiotikum adása mellett fontos a szigorú ágynyugalom, bő folyadékbevitel és lázcsillapítás. A komplikált esetekben a végleges gyógyulás feltétele a visszatérő gyulladás okának megszűntetése.

Dr. Dobi Gyöngyi

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.