Vesekő – tünetek és kezelési lehetőségek – 2.rész

Miről ismerhető fel és hogyan kezelik?

A vesekő sókból és ásványi anyagokból összeálló, szilárd tömeg, amely a vese belső felén alakul ki és súlyos fájdalommal jár. Milyen tünetekre figyelhetünk fel azonban és hogyan zajlik a kezelés?

Gyakran hallani a vesekőről, ám aki nem élte át, nehezen tudja elképzelni, mi is ez valójában. A vesekő sókból és ásványi anyagokból áll össze, szilárd tömeget alkot a vese belső vonalán.

Bár eredetileg a vesékből származik, kifejlődhet a húgyúti szakaszon, beleértve a veséket, húgycsöveket, hólyagot és húgycsövet is. Az egyik legfájdalmasabb állapot: még ha a vesekövek kisebbek is és többnyire nem észlelhetők, a vesekő áthaladása rendkívül fájdalmas lehet.

A vesekő akkor alakul ki, amikor a vizeletben több kristályképző anyag van, mint amennyit a szervezetünkbe jutó folyadék felhígíthat. Olyan anyagot tartalmaz azonban, amely megelőzi a kristályok egymáshoz ragadását. Cikkünk első felében a vesekövek típusairól és a kockázati tényezőkről esett szó.

Milyen tünetek jellemzők azonban a vesekőre és hogyan zajlik a kezelés?

A vesekövek közismerten súlyos fájdalmat okoznak. A tünetek azonban addig nem jelentkeznek, míg a vesekő el nem kezd a vesén belül mozogni vagy be nem kerül a húgyvezetőbe. A komoly fájdalmat vesekológiának nevezik. A fájdalom általában a has hátsó oldalát érinti. Férfiaknál az ágyék területére is sugározhat. Jön és megy, de rendkívül intenzív.

Az alábbi tünetek szintén jellemzőek vesekő esetén:

  • fájdalom vizelés közben,
  • barna, pirosas, rózsaszín vizelet,
  • gyakori és tartós vizelési kényszer,
  • hányinger és hányás,
  • láz és hidegrázás,
  • kis mennyiségű vizelet ürítése.

Ha bármilyen tünet aggaszt bennünket, azonnal fel kell keresnünk orvost, különösen, ha vért fedezünk fel a vizeletünkben. Amennyiben olyan súlyos fájdalmak gyötörnek, hogy ülni sem tudunk, ráadásul hányás és hányinger kínoz, az mindenképp a sürgősségiért kiált.

A vesekő kezelése

A vesekövek kezelése nagymértékben függ a vesekő típusától. Értékelés céljából az orvos leszűrheti a vizeletet és összegyűjtheti a köveket. Amennyiben a vesekövek kicsik és a tünetek minimálisak, a kezelés általában nem invazív beavatkozás.

Orvosunk javasolhatja, hogy igyunk naponta 1,9-2,8 liter vizet, hogy hozzájáruljunk szervezetünk átöblítéséhez. Gyógyszerekkel enyhíti a viszonylag enyhe fájdalmat, s készítményt ad arra is, hogy segítse a vesekövek átjutását.

veseko

Egyes vesekövek esetében ugyanakkor nem használnak a konzervatív kezelések. Különösen, ha a kövek túl nagyok vagy vérzést okoznak, ha vesekárosodás vagy folyamatos húgyúti fertőzés áll fenn.

Az ilyen vesekő típusoknál az orvos az alábbi eljárásokat javasolhatja:

  1. Extrakorporális sokkhullámú litotripsia (ESWL): ez egy nem invazív kezelés, amely hanghullámok segítségével apró darabokra bontja a veseköveket. Célja, hogy lehetővé tegye a kövek könnyebb átjutását a húgyvezetékből a húgyhólyagba.
  2. Ha az ESWL eljárás sikertelen, műtéttel távolítják el a veseköveket. Az operáció perkután nephrolithotomia néven ismert, mely apró távcsövek és műszerek segítségével távolítja el a veseköveket egy, háton ejtett bemetszésen keresztül.
  3. Ureteroszkópia: ez egy olyan műtét, amely kört alkalmaz a vesekő eltávolítására. A sebész az eljárás során kamerával ellátott, vékony csövet vezet be a húgycsövön és a hólyagon át a húgyvezetékbe, s ilyen módon szabadítja meg a beteget a vesekövektől.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.