Vesekő – milyen típusok léteznek és mi okozza? – 1. rész

Ki van nagyobb veszélyben?

A vesekő okai többfélék lehetnek. Maga a kő sókból és ásványi anyagokból összeálló, szilárd tömeg, amely a vese belső felén alakul ki. Súlyos fájdalommal jár. Mi okozza azonban? S milyen típusai lehetnek?

Gyakran hallani a vesekőről, ám aki nem élte át, nehezen tudja elképzelni, mi is ez valójában. A vesekő sókból és ásványi anyagokból áll össze, szilárd tömeget alkot a vese belső vonalán. Általában kalcium-oxalátból áll, de egyéb vegyületek is alkothatják. Kezdetben többnyire akkora, mint egy kristálycukor szem, ám akkorára nőhet, akár egy pingpong-labda – s fenntartja kristályos szerkezetét. Amíg blokkolódást nem vált ki, ritkán veszik észre.

Bár eredetileg a vesékből származik, kifejlődhet a húgyúti szakaszon, beleértve a veséket, hólyagot és húgycsövet is. Az egyik legfájdalmasabb állapot: még ha a vesekövek kisebbek is és többnyire nem észlelhetők, a vesekő áthaladása rendkívül fájdalmas lehet. Ugyanakkor nem okoz tartós károsodást, ha az állapotot időben kezelik.

vesekő okai

A vesekő akkor alakul ki, amikor a vizeletben több kristályképző anyag van, mint amennyit a szervezetünkbe jutó folyadék felhígíthat. Olyan anyagot tartalmaz azonban, amely megelőzi a kristályok egymáshoz ragadását.

A vesekő oka változó, a kövek típusától függ. Ha tisztában vagyunk a vesekő típusával, valószínűleg már közelebb kerülünk a megoldáshoz: minek a hiánya válthatta ki azt, vagy mit érdemes csökkentenünk, hogy ne alakuljon ki újra? Érdemes a vesekövet – ha kijut a szervezetből – megőrizni, így orvosunk elemezni tudja azt.

Ezek a vesekövek típusai

1.Kalcium kövek: ezek a vesekövek leggyakoribb típusai, melyek általában kalcium-oxalátból állnak. Az oxalát az élelmiszerben jelen lévő természetes anyag. Májunk ugyancsak előállít ilyet naponta. Egyes zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak oxalátot. Ha a vizeletben nagy a kalcium vagy az oxalát koncentrációja, az még növelhető is nagy mennyiségű D-vitaminnal, étrendi tényezőkkel, bél bypass műtéttel, s számos anyagcsere-rendellenességgel. A kalcium vesekövek kalcium-foszfátból is összeállhatnak – ez gyakoribb azoknál, akik bizonyos anyagcsere-állapotokkal küzdenek.

2. Húgysav kövek: ez a vesekő-típus gyakran alakul ki olyan embereknél, akik nem fogyasztanak elég folyadékot, vagy túl sok folyadékot veszítenek el. Jelentkezhet olyanoknál, akiknek köszvényük van, akik kemoterápián esnek át, vagy magas fehérjetartalmú étrendet követnek. A vesekő ezen típusa akkor alakul ki, ha a vizelet túlságosan savas. Férfiaknál gyakoribb.

3. Struvit: az ún. struvit vesekövek a húgyúti fertőzésben szenvedő nők körében gyakoriak, mivel fertőzés eredményeként alakulnak ki. A vesekő gyors tempóban nő, s tünetek, intő jelek nélkül válhat méretessé.

4. Cisztin vesekövek: a vesekő legritkább típusa. Olyanoknál alakul ki, akik a cisztinuria nevű, örökletes rendellenességben szenvednek. A cisztinkövek akkor képződnek, amikor a cisztein – egy sav, amely természetesen fordul elő a testben – a vesékből a vizeletbe szivárog.

S míg a vesekő okai típusok alapján különbözőek lehetnek, bizonyos tényezők hajlamosabbá tehetnek bennünket arra, hogy vesekövek alakuljanak ki szervezetünkben.

vesekő okai

A vesekő okai, kockázati tényezők

1. Dehidratáció: ha nem iszunk elegendő folyadékot (főleg vizet), kevesebbet fogyasztunk napi 8 pohár víznél, jóval nagyobb az esélyünk a vesekő kialakulására. A víz hígíthatja a húgysavat – ám ha nincs elég víz, a vizelet savasabb lesz.

2. Családi örökség: amennyiben a famíliában valakire jellemző, hogy vesekövei vannak vagy voltak, nagyobb a valószínűsége, hogy nálunk is jelentkezik.

3. Elhízás, magas testtömeg-index (BMI): a testsúly gyarapodása, a nagyobb derékméret szorosan kapcsolódik a vesekő magasabb kockázatához.

4. Egyes étrendek is kockázati tényezők lehetnek: a fehérjében, cukorban, nátriumban gazdag táplálkozás valószínűsíti a vesekő kialakulását. Ez különösen igaz, ha magas nátriumtartalmú étrendet folytatunk, vagyis túl sok só kerül az ételeinkbe – növeli ugyanis a kalcium mennyiségét, amelyet a veséknek ki kell szűrniük.

5. Emésztőrendszeri betegségek és emésztőrendszeri műtétek: a gyulladásos bélbetegség, krónikus hasmenés és gyomor bypass műtét megváltoztathatják az emésztési folyamatot, s befolyásolhatják a víz és a kalcium felszívódását. Ha ez megtörténik, megnő a vizeletben azon anyagok szintje, melyek kőképződést idéznek elő.

6. Egyéb egészségügyi állapotok: a hiperparatireoidizmus, a vese tubuláris acidózisa, a cisztinuria és a húgyúti fertőzések is növelhetik a vesekő kialakulásának kockázatát.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.