Vesebetegség: lépések az élet felé – sétával!

Meglepően egyszerűnek tűnhet a dolog, de sétával segíthetnek magukon a vesebetegek – hosszabb ideig élhetnek és a dialízist is elkerülhetik.

Komoly lépéseket tehetnek a vesebetegek a korai halál vagy a rokkantság ellen a rutinszerű sétával – állítja egy új tanulmány.

Taiwan-i kutatók kimutatták, hogy a gyakori séta segített a vesebetegeken hosszabb ideig élni, sőt arra is csökkentette esélyüket, hogy dialízisre vagy vesetranszplantációra legyen szükségük – adták hírül a Clinical Journal of the American Society of Nephrology szaklapban.

Egy minimális séta mennyiség – egyszer egy héten, kevesebb mint 30 percig – már előnyösnek tűnik, de természetesen a gyakoribb és hosszabb  séták még nagyobb jótékony hatással szolgálhatnak.

A tanulmány társszerzője, Dr. Che-Yi Chou, a Taichung-i Kínai Orvostudományi Egyetem kórházának munkatársa csapatával több mint 6300, krónikus vesebetegséggel küzdő taiwan-i embert követett nyomon. Átlag életkoruk 70 év volt. A betegek állapotát átlagosan 1,3 éven át követték és közülük 21 százalék a sétát nevezte meg leggyakoribb testmozgásaként.

Összességében azok a páciensek, akik sétáltak, harmadára csökkentették a halál esélyét a tanulmány ideje alatt, valamint 21 százalékkal kisebb lett az esélyük arra, hogy dialízisre szoruljanak, netán veseátültetésre – összehasonlítva azokkal a betegekkel, akik nem sétáltak.

sportoloknak

S minél többet sétáltak a páciensek, annál nagyobb előnyök voltak náluk megfigyelhetőek. A nem sétálókhoz képest azok, akik 1-2, 3-4, 5-6 vagy akár 7 alkalommal sétáltak hetente, 17-, 28-, 58- illetve 59 százalékkal csökkentették az elhalálozás valószínűségét a kutatók szerint.

A sétaalkalmak mennyiségével ugyanígy össze lehetett vetni a dialízis vagy a vesetranszplantáció szükségességét is: 19-, 27-, 43-, illetve 44 százalékkal csökkent annak esélye, hogy igénybe kelljen venniük ezeket a segítségeket.

vese480

A különbség nem arra mutatott rá, hogy azok, akik sétálnak, egészségesebbek, mint akik nem végzik ezt a testmozgást – a kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a sétálók és nem sétálók egyformán küzdhetnek különféle egészségügyi problémákkal, így szívbetegséggel vagy diabétesszel.

Ám még az egyéb egészségi problémák esetén is, számos vesebeteg képes volt sétálni, ha szeretett volna – és a séta mint testmozgás összefügg a betegek nagyobb túlélési esélyével, valamint a dialízis alacsonyabb kockázatával.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.