Vérvizsgálatból kimutatható az öngyilkossági kockázat?

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tudósai felfedezték azt a genetikai jelzőanyagot, amely stressz és a szorongás hatásaira érzékennyé teszi az emberi agyat. Olyan vegyi anyagokat tanulmányoztak, amelyek a SKA2 jelű gén működését befolyásolják. Ez a gén kulcsszerepet játszik a stressz miatt képződő hormonok hatásának megszüntetésében – olvasható az American Journal of Psychiatry című pszichiátriai szaklap friss számában.

Ha ennek a génnek a működését egy kémiai változás befolyásolja, akkor az agy nem tudja ellensúlyozni a stressz és szorongás miatt képződő hormonok hatását, és ez öngyilkosságra késztetheti az egyént.  A kutatók 150 agyból vett mintát tanulmányoztak. Olyan emberektől származtak a minták, akik között voltak mentálisan egészségesek és pszichiátriai betegek is. Közülük sokan vetettek véget az életüknek.

blood

Megállapították, hogy az utóbbiak vérében igen nagy mennyiségben voltak jelen olyan anyagok, amelyek változtatnak a SKA2 génen: megakadályozzák, hogy ellensúlyozza a stresszhormonok hatásait. Ezután megvizsgálták 325 résztvevő vérmintáját, és azt találták, hogy magasabb a gént befolyásoló biomarkereknek (biológiai jelzőanyagoknak) a szintje azoknál, akik öngyilkosságot kíséreltek meg, vagy gondoltak ilyenre.

Legalább öt-tíz évre van még szükség ahhoz, hogy a vérvizsgálati módszert használni lehessen – véli Zachary Kaminsky, a tanulmány vezető szerzője. (MTI)

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.