Verseny a szklerózis multiplexes betegeknek

Fafaragásban, ruhakészítésben, sakkban és agyagozásban is összemérhetik ügyességüket a szklerózis multiplexes (SM) betegek május 1. és 6. között Berekfürdőn az Országos Abilimpián.

A Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) második alkalommal rendezi meg az Országos Abilimpiát, a szklerózis multiplexes betegek készségeinek és képességeinek bajnokságát.

Az idei rendezvény tervezett versenyszámai között szerepel többek között a virágkötés, a cukrászat, a csipkeverés, a sakk, a fafaragás, az üvegfestés és a ruhakészítés. Az ötnapos program alatt gyógyfürdőzést és masszázst tartalmazó rehabilitációt is igénybe vehetnek a kórban szenvedők – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég kedden az MTI-vel.

A szklerózis multiplex fiatal felnőtt korban jelentkezik, bárkinél felütheti a fejét, és a mozgásszerveket támadja meg. A betegség előjelei lehetnek az érzészavarok, zsibbadás, bizsergés, látászavar, illetve a mozgatószervek zavarai.

agy7
A bajnokság fő célja az, hogy a betegek mozgásszervi fogyatékosságuk mellett meglévő képességeiket alkalmazzák játékos formában.

A rendezvény ötlete Szlovákiából származik, ahol már évek óta szerveznek nemzetközi SM-abilimpiát. Az ottani programot idén június 28. és július 1. között tartják meg, amelyre – a kiutazást és a részvételt saját erőből finanszírozva – szintén jelentkezhetnek betegek. A szlovák szervezők Magyarországról összesen 15 fős delegációt tudnak fogadni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.