Vegyük komolyan a refluxot!

A gyomorégés és a savas reflux számos embert érintő probléma, amely főleg a túlzásba vitt evés-ivás után jelentkezik, ám a kellemetlen tünetektől eltekintve alapvetően ártalmatlan dolog. Gyakori előfordulása azonban valós orvosi problémához, az úgynevezett gastro-oesophagealis reflux betegséghez (GERD) vezethet.

Dr. Ronnie Fass, a Funkcionális Gasztrointesztinális Rendellenességek Nemzetközi Alapítványának tagja arról számolt be, hogy az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a fenti betegség előfordulása. A betegségre azért is fontos figyelmet szentelni, mert orvosi kezelés híján akár a nyelőcső vérzéséhez vagy elfekélyesedéséhez is vezethet, ami nyelési nehézséget, sőt súlyos esetben nyelőcsőrákot is okozhat.

A legtöbben a gyomorégést és a savas refluxot az étkezések természetes velejárójának tartják, pedig az orvosok heti két előfordulás esetén már betegségről beszélnek. A GERD bármilyen korban jelentkezhet, bár a tizenkét év alattiaknál másféle tünetekkel – asztmaszerű száraz köhögéssel vagy nyelési nehézségekkel – járhat.

Dr. Kenneth R. DeVault, a Jacksonville-i Mayo Klinika gasztroenterológiai osztályának vezetője arró számolt be, hogy a betegség hátterében leggyakrabban az elhízás áll, mivel a súlygyarapodás következtében nagyobb nyomás nehezedik a gyomorra, és a gyomorsav visszakényszerül a nyelőcsőbe. Ám a gondot nem csak a szemmel is látható megnövekedett hasméret okozza, hanem a belső szervek köré lerakódó zsírrétegek is.

ztygrd70

A túlsúly mellett különféle ételek is előidézhetik a betegséget, a koffein például köztudottan növeli a reflux előfordulásának esélyét, de a zsíros ételek is előidézhetik, mivel a zsír lassítja a gyomor kiürülését. A savas, fűszeres, vagy intenzív ízű ételekkel is óvatosan kell bánni, mert ezek növelik a savmennyiséget a gyomorban. Legveszélyesebbek a citrusfélék, a paradicsom, a menta, a hagyma, a fokhagyma és a csokoládé.

Életmódváltással enyhíteni lehet a kellemetlen tüneteket, ezek között első helyen kell szerepelnie a fogyásnak, amit egészséges étrenddel és mozgással kell elérni. Az is sokat segít, ha megtanuljuk, mely ételeket tanácsos elkerülni, az ágy fejrészének megmelésével pedig az éjszakai reflux ellen védekezhetünk. Gyakori, visszatérő refluxos panaszok esetén azonban nem kerülhető el a háziorvos felkeresése.

Forrás: