Van, ami gyógyítja a porckorongsérvet?

A porckorongsérv olyan gyakori gerincbetegség, amely megkeserítheti a mindennapokat és kezeletlenül súlyos következményekkel járhat. Szász Anna gyógytornász az orvosi kezelés mellett szóba jöhető megoldásokat vette számba.

Mit jelent a porckorongsérv?

A gerincoszlop csigolyákból épül fel és közöttük találhatóak a porckorongok. A porckorong kívülről körkörös gyűrűkből épül fel, belülről kocsonyás anyag alkotja. A porckorongok feladata, hogy biztosítsák a gerinc rugalmasságát, hajlékonyságát és teherbíró képességét, valamint csillapítják a gerincre ható erőket, rezgéseket.

A porckorongsérv kialakulásához hozzájárul, hogy körülbelül 20 éves kortól a csigolyák közötti porckorongok víztartalma csökkenni kezd, a folyadéktartalom mérséklődése miatt csökken a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is. A kopott porckorong könnyebben megsérülhet, így hirtelen megnövekvő terhelésre a gyűrűk átszakadhatnak, a porckorongban lévő anyag hátrafelé vándorolhat és létrejöhet a porckorongsérv. A hirtelen terhelés lehet egy rossz mozdulat, emelés, vagy akár hosszabb kihagyást követően, megfelelő bemelegítés nélkül, túl intenzíven végzett mozgás.

Ha kiszakad a porckorongsérv, ha nem, gyakran okoz derékfájást. A sérv tipikus tünetei még a heves, éles fájdalom, valamint kisugárzó panaszok nyaki sérv esetében a felső végtagba, míg ágyéki sérvnél az alsó végtagba. A tünetek néha csak lassan alakulnak ki. Sok esetben neurológiai tünetek is jelentkezhetnek, mint a végtagok izmainak gyengülése, érzészavarok (zsibbadás, érzéketlen bőrterületek), de a legsúlyosabb esetben a széklet és vizeletürítés kontrolljának a zavara is fennállhat.

hát, gerinc, csont, csigolya

A kezelés lehetőségei

A kivizsgálást reumatológus, ortopéd orvos vagy idegsebész szakorvos irányítja, diagnózis egyértelműen csak modern képalkotó vizsgálatokkal (CT vagy MR) állapítható meg. A porckorongsérv diagnózisának felállítását követően az első lépés – kevés kivétellel – a konzervatív (nem műtéti) kezelés. Ez enyhébb esetekben pihenést, gyógyszeres kezelést jelent.

Műtét
Akut műtéti indikáció, ha inkontinencia alakul ki a betegnél.
Ha neurológiai tünetek (érzészavar, izomgyengülés) alakulnak ki, vagy a heves fájdalmak a fenti kezelések mellett 4-6 hét alatt nem enyhülnek, műtéti kezelés javasolható – de csak az esetek kevesebb, mint 10 százalékában. Ez minden esetben a szűkületet okozó, gerincvelőt és idegszálakat nyomó porckorongsérv eltávolítását jelenti.

Gyógytorna
Amennyiben 1-2 hét alatt a fájdalom jelentősen csökkent, a következő lépés a szakértő gyógytornász vezetésével végzett gyógytorna. A gyógytornász kezében számos eszköz van, amelyekkel képes enyhíteni a panaszokat, valamint segít megakadályozni a gerincsérv vagy egy derékfájós epizód ismételt kialakulását.

“A McKenzie módszer egy speciális, nemzetközileg elismert terápia a gyógytornakezelésben, amely hosszú távú, hatékony kezelési módnak bizonyult az évek során.  Ez a technika annak felismerésére épül, hogy a beteg tünetei alapján meghatározhatjuk a gerincben lezajló statikai változásokat – ismerteti Szász Anna, az Oxygen Medical gyógytornásza. – “Alapos mechanikai diagnózis után meghatározzuk, melyek azok a gerincfájdalmak, amelyek bizonyos mozgásokkal csökkenthetők, megszüntethetők, így pedig jelentős életminőség javulás várható és a páciens újra fájdalommentes, teljes életet élhet.”

Forrs: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.