Valóban gyilkos a cukor, a szénhidrát és a stressz? – Most kiderül az igazság

Hogyan tudunk valóban tenni a közérzetünkért a hétköznapokban? A Spektrum Home legújabb sorozatában öt egészséget érintő téma fontosságára hívja fel a figyelmet.

A vitatott témák közt szerepel a szénhidrát, az alvásigény, a boldogságot okozó gyilkos cukor, a fogak egészsége és a stressz, melyekre elengedhetetlen, hogy nap mint nap odafigyeljünk.

Magyarország vezető népbetegségei között tartják számon a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, melynek kialakulásáról köztudott, hogy a dohányzás és nagy mértékű alkoholfogyasztás mellett nagyban hozzájárul a stresszel teli életmód. A Magyar Kardiológusok Társaságának kutatása szerint az, aki mindennapos stresszben él, 50%-kal nagyobb eséllyel betegedhet meg szívkoszorúér probléma miatt, ami a stressz állandó jelenléte mellett könnyen szívinfarktust is okozhat.

A stressz gyakran vezet magas vérnyomáshoz, elhízáshoz vagy cukorbetegség kialakulásához, de extrém esetben akár szívhalált is okozhat. Ugyanakkor a stressz nem csak a felnőtt korosztályt érinti. Ez a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) legfrissebb kutatásából is kiderül, a hazai diákok harmada komolyan aggódik a pályakezdés nehézségei miatt, negyedük pedig bizonytalan, hogy talál-e hozzá leginkább passzoló, mindezek mellett jól fizető első munkahelyet. Persze az is kérdéses, hogy mennyi időn belül.

Az öt részből álló sorozat stresszel foglalkozó adása során Fiona Philips és három önkéntese egy egyedülálló kísérletben vesz részt. Csúcstechnológiájú, mellkasra szerelhető megfigyelőeszköz segítségével nézik meg közelebbről a stresszt, melyet az eddigiektől eltérő módon vizsgálnak és értelmeznek. A fordulatos és felszabadító tudományos utazás során Fiona felfedezi, hogyan lehet a legjobban kordában tartani a stressz szintjét, illetve hogyan segíthet abban, hogy jobban teljesítsünk. Valamint azt is bemutatja, hogyan lehet fogyni annak segítségével.

A műsor egyes részeivel a következő időpontokban találkozhatnak a nézők a Spektrum Home-on:
07.19. 18:50 – Az igazság a szénhidrátról
07.20. 18:50 – Az igazság a cukorról
07.23. 18:50 – Az igazság a stresszről
07.24. 18:50 – Az igazság az alvásról
07.25. 18:50 – Az igazság a fogainkról 1.
07.26. 18:50 – Az igazság a fogainkról 2.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.