Vadonatúj szemcseppek a látásvesztés megelőzésére?

Súlyos fertőzés vagy szem trauma ellen fejlesztették ki

A szem trauma, illetve különféle fertőzések gyakran vezetnek a látás jelentős romlásához és vaksághoz. Kutatók most olyan szemcseppet fejlesztettek ki, amely csökkenti a hegesedést és megőrzi a látást.

A vakság és a jelentősen megromlott látás sok esetben szem trauma és különféle fertőzések eredménye. Ezek az állapotok ugyanakkor önmagukban nem bírnak ilyen hatással, a fogyatékosság a szaruhártyán képződő hegszövetek miatt keletkezik. A szem ezen külső rétege átlátszó, ám a hegesedés miatt átlátszatlanná válik. A Birminghami Egyetem kutatói most olyan szemcseppet fejlesztettek ki, amely csökkenti a hegesedést és megőrzi a látást.

Érdekes módon máig a szemcsepp számít hagyományos kezelésnek annak érdekében, hogy megelőzzék a látásvesztést egy trauma vagy fertőzés után. Ezek jellemzően antibiotikumot és kortikoszteroidot tartalmaznak, melyek csökkentik a gyulladást. Ezt követően az orvosok intenzív kenőanyagot használnak, hogy a későbbi károsodást megelőzzék. A kezelés meglehetősen hatékony, de egyes páciensek esetében mégis látásvesztés következik be a hegek miatt, melyek a szaruhártyát átlátszatlanná teszik.

Léteznek módszerek ennek megoldására, de nem teljesen biztonságosak. Példának okáért segíthet a szaruhártya transzplantáció, ám a procedúra önmagában nehézkes, s fennáll a kudarc, vagyis a kilökődés veszélye. A kutatók által most kifejlesztett új szemcseppek természetes, sebgyógyító fehérjét tartalmaznak, melynek neve Decorin. Maga a gyógyszer sokkal inkább folyékony gél, mint csepp jellegű. A gél ugyanis alkalmasabb erre a felhasználásra, mivel képes megtartani a Decorint a szem felszínén.

Az orvosok a hatást „terápiás kötésnek” hívják, mert betakarja a károsodott szemet és elősegíti a hegmentes gyógyulást. Liam Grover, a projekt mögött álló kutatók egyike elmondta, hogy a folyékony gél egy új anyag, mely átmenet a szilárd és a folyékony állapot között. Ez azt jelenti, hogy a szem felszínére kerülve ott marad és csak lassan lehet elmozdítani a pislogással.

A folyékony gélnek önmagában terápiás hatása van, nedvesítőként működik, ezzel megelőzve a pislogásból származó károsodást. A korai tesztek ígéretes eredményeket hoztak a szemcsepp esetében, a kutatók azonban folytatják a látásvesztést megelőző formula finomítását, tökéletesítsék a hegesedést gátló szem „kötést”.

Az új megoldás javíthatná a szem traumát vagy fertőzést elszenvedett betegek esélyeit: megőrizheti a látást és megszüntetheti a kockázatos szaruhártya-transzplantáció szükségességét. Olyan helyeken, ahol a szaruhártya-transzplantáció nem is elérhető, a legjobb megoldásnak számíthat.

Az emberi szem képes meggyógyítani önmagát, de nem olyan tökéletesen teszi ezt. A hegesedés miatt ugyanis az emberek látásromlást tapasztalnak szemtrauma vagy súlyos fertőzés után. Az új szemcsepp legalább csökkenti a kockázatot és emberek ezreinek segít a látásuk megőrzésében.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


3 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.