Uszodai alapszabályok

Az uszodában nem csak magunkra kell figyelni, hanem különböző szabályokat is be kell tartani. A nem pisilünk a vízbe, a mindig lezuhanyozunk szabály csak kettő a sok közül!

Az uszodai valóság az, hogy ha lábgombás ember ér a víz közelébe, akkor bizony semmilyen felcicomázott emberek nem fognak fertőzés-veszélyt kiáltani és odarohanni semlegesíteni. E nélkül azonban emberünk nyugodtan sétál majd be a vízbe?

A tunyaság ára

Sokan nem is sejtik, hogy a fertőtlenítőtől bűzlő vizet csak is magunknak köszönhetjük: nincs más mód arra, hogy a víz ne közvetítse azokat a fertőzésveszélyes dolgokat, amiket hanyagságunk végett magunkon hagyunk például egy-egy kimaradó, fürdés előtti tusolással.

Egy rémisztő adat tetteinkről: akár hat-nyolc gramm szőrszálat és bőrdarabkát is leáztathatunk magunkról a vízben, ha nem mossuk le magunkat elég alaposan.

Papucsmizéria

A papucsmizéria nagyon is fontos dolog! Ha tisztában vagyunk valamilyen betegségünkkel, amit könnyedén átadhatunk másnak is, akkor inkább ne menjünk uszodaközelbe – mások megteszik majd helyettünk.

Ezért is ajánlott a papucs viselése, mert így kisebb az esélye, hogy egy gombás fertőzést is összeszedünk a kellemes emlékek mellé. Mindemellett el kell fogadnunk, hogy a lábmosó sem ellenünk, sokkal inkább értünk lett előkészítve, szóval, ha tehetjük – és miért ne tehetnénk? -, ne lépjünk át rajta.

uszodai-zuhanyzas

Ki hallott már olyat, hogy fürdeni strand után?

Lehet, hogy ez egyeseknek elkeserítő, de nem csak előtte kell lezuhanyozni: hanem előtte és néha még közben is. Előtte azért, hogy ne vigyük személyes bomlástermékünket a vízbe. De ha megszakítjuk vízben-tartózkodásunkat, mondjuk az illemhely meglátogatásával, akkor is ajánlatos legalább egy futó látogatást tenni megint a zuhany alatt.

Utána saját szagunk érdekében is ajánlott kimosni mindenünkből a vegyszeres, klóros vizet.

Álnok szemölcsök

Nem véletlen, hogy a szemölcs máig nem pusztult ki: alattomos vírusfertőzés, amit a tudtunk nélkül kaphatunk el, egy gyanútlan hordozójától. A szemölcs vírus betegség. Nagyon gyakori kézháton, kézujjon, talpon. Nincs az a nép gyógyír, amivel tünetmentesíthetnénk magunkat: eltávolításukra semmiféle házi beavatkozás nem ajánlott, sőt: ezt inkább bízzuk orvosra.

Terjedésüket a közvetlen kontaktus okozza, ezért spontán elmúlásukig, mely bizony hónapokba, de akár évekbe is kerülhet, igyekezzünk mi sem tovább fertőzni. Se érintéssel, se közös törülközővel.

Ruházkodás

Az uszodák világában alapvető feltétel az úszósapka. Két fajtát szerezhetünk be magunknak: gumisat és szilikonosat. Míg hosszú hajnál ajánlott az előbbi, addig, ha hosszabb távra szeretnénk vásárolni, akkor az utóbbit érdemes beszerezni. Készülni kell rá, hogy a minőség bizony még egy úszósapka esetében is komolyabb árakat von maga után.

Az uszodai valóság néhol rémisztő tényeket közölhet velünk, de ne felejtsük: a fent felsoroltak nem átlagos esetek és szerencsére a mai viszonyok között ne is esnek meg túl gyakran. De nem árt az óvatosság.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.