Újságírók egészsége – Életmód és hivatás

A magyar újságírók egészségi állapota nem választható el a társadalmi körülményektől, kiemelt szerepük és felelősségük az egészséges éle

Erről is szól az újságírók hagyományos életmód napja a MÚOSZ székházában, amelyen a tudományos előadások mellett egészségügyi szűréseken  vehetnek részt a kommunikációs szakma képviselői.

Az újságírók legrégibb hagyományokkal rendelkező egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Életmód Szakosztályának a kezdeményezésére és szervezésében kerül sor a 2014. évi Életmód Napra, amelyen az újságírók egészségét tekintik fő témának. A rendezvényre meghívást kapnak más újságíró szervezetek, így a MÚK valamint a katolikus újságírók szervezete és a sport és gazdasági újságírókat összefogó társaságok.

Untitled2480

A nemzeti szűrőprogram szűrőkamionjában 24 vizsgálatra kerül sor, többek között kardiológiai,- tüdőgyógyászati,- hipertónia, stressz- és tesztvizsgálatokra – valamennyi térítésmentes. Az egészséges életmód témában készült újságírói teljesítményeket 2013-tól Életmód Díjjal ismerik el – tájékoztatott a rendezvény szervezője, dr. Szalontay Éva, a MÚOSZ Életmód Szakosztályának a vezetője.

Az idei életmód rendezvény témája az újságírók egészsége, az egészségbiztosítás, a nők egészsége. Fővédnöke: Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete. A térítésmentes szűrések 8 órától 18 óráig tartanak, az előadások 11 órakor kezdődnek.

Előadók: Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke, Kovács László díjalapító, dr. Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa; dr. Mák Ibolya, a MÚOSZ főorvosa;  G. Németh György, a Benyovszky Orvosi Központ igazgatója; Dankovics Gergely, az Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program alelnöke, dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC -és Pulmonológiai Intézet igazgató-főorvosa; dr. Sebestény Andor, a Londoni Birodalmi Rákkutató Intézet professzora, tudományos kutatója; dr. Gerlinger Imre, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika igazgatója;  Lőrincz János, az Ökonet-Európa Kft. (Biocom) igazgatója; dr. Horváth István professzor, a Magyar Tudományos Akadémia és a New York-i Tudományos Akadémia doktora; dr. Pusztai Erzsébet a belgyógyászat és a fertőző betegségek szakorvosa;  Kiss Erzsébet újságíró-testnevelő tanár. Levezető elnök: Vincze Mátyás,a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke.

Helyszín: Sajtóház (Budapest, VI. kerület, Vörösmarty u. 47/a.)

Együttműködő partnerek: Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége; Emberi Erőforrások Minisztériuma; Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program; Országos Onkológiai Intézet; Roche /Magyarország/ Kft.; Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ; KKAOSZE /Kis- Közép -és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete; Országos TBC és Pulmonológiai Intézet; Ökonet Európa Kft. – Biocom, RGCC Rákkutató Kft.

szuroprogram onkologiai roche_1 generali

Szakmai partner: Benyovszky Orvosi Központ, a MÚOSZ, a MÚK és az MSÚSZ orvosi háttérintézménye.

benyo

Médiapartner: NAPIDOKTOR.HU egészség és életmód portál, Civil Rádió; MÚOSZ honlap és digitális szakmai évkönyv.

napidoki civilradio pecsi_tudomany buszon

Beszélgetés Hegedűs Zsolttal (Generali a Biztonságért Alapítvány)

Az elkötelezett biztosítási szakember napi munkája mellett támogatja az alapítvány kuratóriumának a tevékenységét.

– Mióta tevékenykedik a Generali a Biztonságért Alapítvány? 
Az alapítványt 1995-ben hozták létre. Tevékenységi köre Magyarország. 

– Hogyan dolgoznak? 
Az alapítótól kapott támogatásokat az alapító okiratban meghatározott célok megvalósításával használjuk fel. Célunk a betegség-megelőző, gyógyító, szociális támogatások nyújtása; a gyermek-, és ifjúságvédelmi tevékenységek támogatása; a közrend, a közbiztonság, a vagyonbiztonság és közlekedésbiztonság védelme; tanulmányok folytatásához ösztöndíj nyújtása; a diák- és szabadidősport támogatása.

– Mit tesz az Alapítvány a céljai megvalósítása érdekében? 
Az alapítvány céljainak megvalósítása érdekében szoros kapcsolatot tart fenn az alapítóval, amely anyagi támogatása mellett infrastruktúráját is az alapítvány rendelkezésére bocsátja. Ezen felül együttműködik az Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal (OBB) és megyei szervezeteivel, a rendőrség különböző szervezeteivel. 2014. évi kezdeményezések: intézményi pályázat; Közlekedj okosan! – rajzpályázat óvodás gyermekek részére; Generali a lakóközösségek biztonságáért; Kátyúvadász – Tartsuk szemmel közösen a magyar utak állapotát!; pályázat ingyenes pedagógus továbbképzésre; „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedő. Az alapgondolat, az egészség megőrzése egyaránt fontos és közös, alapítványunk 2012-ben indította az egészségügyi szűrőprogramját, és azzal egy időben a speciális egészségügyi szűrőbuszát is, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a betegségek megelőzésének a fontosságára. 
Az alapítványunkról további információk: http://alapitvany.generali.hu/.

Az interjút készítette: dr. Szalontai Éva

Forrás: