Újfajta gyógyszer a gyomorégés kezelésére

Sok embernek okoz súlyos, rendszeresen visszatérő panaszokat, ha a gyomorsav a nyelőcsőbe följutva gyulladást okoz.

A kórkép kezelésére újfajta készítmény forgalomba kerülését engedélyezték a kanadai egészségügyi hatóságok. A reggel bevett egyetlen kapszulában két gyógyszeradag van, melyek közül az egyik gyorsan fölszabadul és szünteti a tüneteket, a másik adag csak a nap második felében kerül ki a szervezetbe és folytatja az előző adag hatását.

Amit megeszünk, az a nyelőcsövön keresztül kerül a gyomrunkba, ahol a gyomorsav elkezdi előkészíteni, hogy a belekbe jutva a benne lévő tápanyagok fölszívódjanak. A nyelőcső és a gyomor határán lévő záróizom ép állapotában úgy működik, mint valami szelep: csak föntről, a nyelőcsőböl engedi be a lenyelt ennivalót a gyomorba, visszafelé a gyomorsav nem kerülhet a nyelőcsőbe.12401Az új gyógyszerek engedélyezésével foglalkozó kanadai hatóságok szokatlan gyorsasággal engedélyezték a Takeda japán gyógyszergyár új protonpumpa gátló készítményének forgalomba kerülését, mert az ottani felnőttek, kiváltképp az idősebbek közül sokan szenvednek a gastrooesophagiális reflux betegségben (GERD).

A betegség lényege, hogy a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom nem működik megfelelően, ezért a gyomorból a sav följuthat a nyelőcsőbe és ott gyulladásos tüneteket okoz, melyeket égő fájdalom kísér.

A fájdalom mellett még sokféle, kellemetlen tűnet is megjelenhet, például száraz köhögés, rekedtség, akár asztmás roham.12402Kanadában a statisztikák szerint minden harmadik felnőtt, elsősorban a korosodással belekerül ebbe a kínzó betegségbe, de a gyógyszeripar jóvoltából az utóbbi években igen hatásos gyógyszerek is készültek.

Világszerte használják azokat a készítményeket, melyek hatása elsősorban rövid ideig tart, vagy többféle szert kell kombinálni. Az úgynevezett protonpumpa gátlók a leghatásosabb tabletták. Ezek gátolják a gyomorsav termelését és a gyulladás gyorsan gyógyul.

A japán gyógyszer új készítménye abban különbözik a korábbiaktól, hogy két gyógyszer adagot, időzítve bocsájt ki a kapszulából. Ilyen típusú szert más betegségek kezelésére már használnak, a japán készítmény azonban az első ilyen típusú protonpumpa gátló gyógyszer.

Forrás: