Új tuberkulózis elleni vakcina?

Egy olyan fehérjét fedeztek fel az Imperial College London tudósai, amelyet egy új típusú, tuberkulózis elleni vakcina kidolgozásánál használhatnak fel.

A tbc-t egy baktérium, a Mycobacterium tuberculosis okozza, az egyetlen ellene használatos vakcina, a BCG védőoltás nem elegendően hatékony. "Annak ellenére, hogy a világ lakosságának nagy része kapott BCG oltást, még mindig évente kilenc millió új tbc-s eset van, tehát sürgősen ki kell fejlesztenünk egy hatékonyabb vakcinát a tuberkulózis megelőzésére" – közölte a BBC-vel Ajit Lalvani kutatásvezető, az Imperial College London professzora.

A kutatók olyan új fehérjéket keresnek, amelyeket vakcinában alkalmazhatnak a megfelelő immunválasz kiváltására, és amelyek hosszú távú védelmet nyújtanak a Mycobacterium tuberculosis kórokozóval szemben.

vakcina3

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című szakfolyóiratban megjelenő tanulmányban a szerzők egy új fehérjét azonosítanak, amelynek jele EspC.

"Megmutattuk, hogy az EspC, melyet a baktérium választ ki, igen erős immunreakciót vált ki, egyúttal nagyon specifikus a Mycobacterium tuberculosisra. Ez különösen ígéretes jelöltté teszi egy új tbc elleni védőoltásra, amely szélesebb körű és erősebb védettséget nyújthat, mint a BCG" – magyarázta Lalvani. Szakértők ígéretesnek tartják a kutatási eredményeket, ám arra figyelmeztetnek, hogy legalább egy évtized még, mire kiderül, valóban egy hatékonyabb vakcinához jutunk-e.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.