TüdőTudó – Tudtad ezt a tüdőről?

Cikkünkben olyan, a tüdőnkkel kapcsolatos tévhitekről, rémhírekről számolunk be, amiről érdemes tisztán látnunk!

Nem igaz az a mondás, hogy a dohányzás élénkíti az agyat. Sőt, minden bizonnyal roncsolja az agysejteket és ezzel együtt csökkentheti az intelligenciát is.

Tudtad e, hogy egy 2010-ben publikált tanulmány több mint 20 000 izraeli sorozott katona vizsgálata alapján a dohányosoknál alacsonyabb IQ-t igazolt.

Tudtad-e hogy egy átlagos felnőtt percenként kb. 16-szor vesz levegőt. Egy levegővétel alkalmával körülbelül fél litert lélegzik be, így évente körübelül 7 ezer köbméter levegőt cserél.

A tüdő súlya egyenként nagyjából fél kiló, de a bal oldali egy kicsit kisebb, mint a jobb. A tüdő kapacitása a kor előre haladtával csökken, hetvenéves korunkban egy lélegzetvétellel éppen feleannyi levegőt szívunk be, mint húszévesen. Ezek a tüdő paraméterei, de most lássunk néhány érdekességet is!

Tudtad-e hogy ha valakinek lila a nyelve, az utalhat a vér tüdőbajból eredő oxigénellátásának csökkenésére is.

Igaz, hogy a dízelmotorok – óva a környezetet – kevesebb szén-monoxidot bocsátanak ki, de a száj- és orrüregben, tüdőben lerakódó szilárd koromrészecskék nagy része ezekből a motorokból származik.

Tudtad-e, hogy  a kutatók, orvosok és a felmérést végző szakemberek szerint a tüdőben keletkező vérrögök közel 10 százaléka összefüggésbe hozható a gyakori repüléssel.

Tudtad-e hogy a mai napig a kórházakban használt mesterséges lélegeztető gépek elődjét, a vastüdőt Philip Drinker amerikai mérnök találta fel 1929-ben.

tudo24

Tudtad-e hogy egy angol vizsgálat szerint, amennyiben a tüdők légzőfelülete csökken, és munkavégző képességük mérséklődik, alacsonyabb lesz a várható életkor, bármi legyen is a halált okozó közvetlen betegség?

Tudtad-e, hogy 2003-ban Norvégiában egyetlen teljes, három egy tüdőlebenyt érintő és tizenhat két tüdőlebenyt érintő szervátültetést végeztek az orvosok.

Tudtad-e, hogy Magyarországon évente körülbelül 5800 férfi hal meg tüdőrákban.

Tudtad-e hogy a tüdőrákosoknak mindössze 10 százaléka éri meg a gyógyultnak nyilvánítási időszak végét – azaz a műtét, kezelés utáni 5 évet.

Tudtad-e hogy ha körmöd formája feltűnően kerek és legömbölyödő, az veleszületett szívrendellenességet, illetve tüdőbetegséget is jelezhet.

Tudtad-e világ harmadik legnagyobb cigarettafogyasztó nemzete vagyunk. (1.Oroszország)

Tudtad e, hogy a tüdőrákban meghaltak világranglistáját a magyar férfiak vezetik, második helyen a magyar nők szerepelnek.

Tudtad e, hogy a nikotin, az orvosi vizsgálatok szerint erősebb függőséget alakíthat ki, mint a kokain vagy a heroin!

Az American Journal of Public Health 2008-as beszámolója szerint a dohányból nem tudják kivonni az aroma csökkentése nélkül a radioaktív polónium-210-es izotópot, amely egy év alatt annyi károsodást okoz a dohányzónak, mint amennyit a csernobili atomkatasztrófa okozott az egyes emberek szervezetében Magyarországon (napi 16 szál cigarettával számolva egy év alatt 0,1-0,3 mSv- millisievertnyit). Mivel a problémát a dohánygyárak az 1960-as évek óta nem tudják megoldani, a kérdést azóta is inkább a szőnyeg alá söprik.

Tudtad e, hogy minden második dohányos a dohányzás következtében hal meg idő előtt!

Tudtad e, hogy a dohányosok kétharmada nyugdíjas kor előtt meghal!

Tudtad e, hogy 20 évig napi 20 cigaretta elszívásával 6 kg szennyet gyűjt az ember a tüdejébe.

Tudtad e, hogy szívinfarktus után a dohányzás abbahagyása a felére csökkenti e betegek halálozását, és önmagában olyan jelentőségű, mint a gyógyszeres és a műtéti kezelés együttvéve!

Tudtad e, hogy a "light" cigaretta végeredményben még veszélyesebb is, mint a normál nikotintartalmú cigaretta. A light cigaretták előállításához számos olyan adalékanyagot használnak, amely igen veszélyes. Köztük van az arzén-monoxid, az aceton, a naftil-metiléter, ami molyirtószerként is használatos, illetve a hidrogén-cianid, ami a náci haláltáborok gázkamráinak egyik méreganyaga volt.

Tudtad e, hogy az egyre népszerűbb vízipipa füstje kátránymentes, de a cigarettához képest ötszörösen növeli a vér szén-monoxid-(CO-) tartalmát, ezzel közvetlenül károsítja az erek falát és a tüdőt.

Tudtad e, hogy egy 2010-ben publikált tanulmány több mint 20 000 izraeli sorozott katona vizsgálata alapján a dohányosoknál alacsonyabb IQ-t igazolt.

Tudtad e, hogy az apa dohányzása növeli az utódok rákos megbetegedésének a kockázatát. A dohányzás miatt károsodott ondósejt átörökítheti a rákos megbetegedési hajlamot!

dohanyzas_kepgaleria4

Tudtad e, hogy a passzív dohányzás akár kétszerte károsabb, mint az aktív!

Tudtad e, hogy a dohányban lévő nikotin csökkenti az immunrendszer válaszát a daganatos sejtburjánzásra.

Tudtad e, hogy egy füstös bárban, szórakozóhelyen eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó ember.

Tudtad e, hogy ha egy gyermek kora kisgyermekkorától dohányfüstös családban nevelkedik, az amikor középiskolás korában tüdőszűrésen vesz részt, a tüdeje egy nagyon erős dohányoséhoz hasonlítható.

Tudtad e, hogy a dohányzás hasonló huszonnégy órás mintát követ az ébren töltött idő alatt: csúcspontja általában reggel, röviddel az ébredés után, majd este, nem sokkal lefekvés előtt van.

Tudtad e, hogy ha valaki 35 éves kora előtt teszi le a cigarettát, hosszútávú kilátásai nem lesznek rosszabbak azokénál, akik sohasem dohányoztak.

Forrás: